Petr Voldán: Všechno vyrobit nejde

Dnešní glosa Petra Voldána je nanejvýš aktuální. Pravidelný pondělní autor věří, že vám v příštích necelých dvou a půl minutách nebude svou svými poznámkami – obrazně řečeno – „pít krev“:

Jako lidstvo už vyrábíme kde co. I co původně bylo výsadou přírody. Když zůstanu u zdravotnictví, třeba umělé klouby, cévy a další náhrady jsou běžné. Co ale nedokážeme, to je vyrobit krev. A o té je řeč na rozhlasových vlnách v posledních pár dnech častější, než obvykle. Není divu, vrcholí další ročník akce, doslova kampaně Daruj krev s Českým rozhlasem. Jak kampaně nemám rád - není to moje krevní skupina, téhle rád fandím. Když totiž dojde k nehodě, když neslouží zdraví jak má, přicházejí často chvíle, kdy jde skutečně o život a to nám pak mnohdy tuhne krev v žilách – jak občas charakterizujeme mezní situace, byť víme, že doslova to tak pochopitelně s naší krví není.
Vlastně jsem vám teď několikrát předvedl, že o krvi často mluvíme i když o ni nejde v pravém slova smyslu. Je tak důležitá a jako lidstvo si to uvědomujeme, že ji používáme v příměrech a citátech coby hodně důrazný a výmluvný argument. Když kupříkladu potřebujeme přesvědčit, že budeme něco obhajovat nebo za něco bojovat opravdu s nasazením a důsledně, tvrdíme, že to bude do poslední kapky krve. Byť rudá tekutina prolita v drtivé většině nebývá.
Zato při operacích a dalších lékařských zákrocích je potřeba konkrétní krve neuvěřitelně moc a tak je nutné obracet se na dárce. Naštěstí jsou i díky rozhlasové kampani a jsou ochotni dávat i víc než třeba jednou ročně porci skoro jako velké pivo, tedy 450 mililitrů krve. Ti pravidelní už mají vyzkoušené, že co jim při odběru v uvozovkách „pustí žilou“ jejich tělo znovu doplní během několika dnů.
Dnes vám to všechno říkám záměrně – krev můžete darovat kdykoli, registrovat pro akci Daruj krev s Českým rozhlasem se ale můžete dnes naposled. A věřte, že jsem vám glosou nechtěl pít krev – tedy vás otrávit, ale jen připomenout chvályhodnou akci. A teď už úspěšné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.