Petr Voldán: Síla hlasu

Podle intenzity nejrůznějších diskusí o složení nových koalic ve vedení obecních či městských úřadů by se mohlo zdát, že je vlastně po volbách. Čeká nás ale ještě druhé kolo soupeření kandidátů o část míst v senátu. A tak volební místnosti čekají dnes a zítra na voliče ve dvaceti pěti volebních obvodech. Zda se, že půjde doslova o každého voliče, který přijde.

Ač se to mnohým z nás už asi nezdá, říjnové volby ještě neskončily. Ty komunální doznívají často velice bouřlivě. Někdy až tak „vyšponovaně", že se mi druhé kolo volby senátní zdá být - až na dva případy, kdy kandidáti rozhodli už na první pokus zcela rozhodně o svém senátním křesle - ve velkém stínu rozhodování o místních zastupitelstvech.

Podobně uvažují i prognostici účasti ve volebních místnostech dnes a zítra. Většinou jsou jejich odhady velice skromné, řekl bych asi přesněji pesimistické. Jestli se vyplní a zvolit senátory pro pětadvacet regionů přijde třeba těch odhadovaných dvacet procent lidí, pak se potvrdí také druhá úvaha. Že v tom případě může o senátorech rozhodnout i třeba pár hlasů.

Což má dvě roviny - na jedné straně poměrně slabý mandát a na druhé také velice nelichotivé vysvědčení pro voliče. Tady je totiž nemůže odrazovat ani aktuální lepení různých koalic a protikoalic. Na stole jsou konkrétní jména a za nimi konkrétní lidé s jejich plusy i mínusy.

Volby 2018

Mediálně je obojí propráno docela zevrubně, takže na nedostatek informací či znalostí se vymlouvat lze jen těžko. Spíš na nezájem o to, mít podíl na složení senátu. Pokud je někomu jedno, kdo bude za něj spolurozhodovat o opravách či úpravách zákonů, které senát dostane na stůl ze sněmovny - a že jsou to někdy opravdu nedodělky nebo záměrně gumové normy, jestli nepotřebuje oprávněný volič mít vliv na hlídače Ústavy a nebo v určitém smyslu i demokracie u nás, pak není co řešit.

Klidně může zvítězit laxní, bohorovné přehlížení práva volit a vyhrát může výlet, zahrádka - když má být stále tak krásný podzim, nákupní středisko nebo i hospoda.

To všechno jsou okolnosti, které ovlivní sílu hlasu - nikoli toho, co bude pak vykřikovat, kdo že to zase postoupil do senátu, ale toho, který o tom může spolurozhodovat. Hlas má spoustu podob a nemusí to být jen ten co je slyšet. Ale to už jsme vlastně jinými slovy říkal, takže je to na každém z nás v oněch pětadvaceti obvodech. A teď už klidný pátek i celý víkend.

autoři: Milan Baják , pvo
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.