Petr Voldán: S centimetrem na city

Titulek dnešní pravidelné glosy Petra Voldána by mohl znít, jak sám říká, „S centimetrem na city“. Pokud vám to připadá jako nesmysl, vězte, že je to téma nanejvýš zajímavé. A vychází z pravidel, která určuje nový občanský zákoník, podle kterého se částky odškodnění například za ztracený lidský život určují pro příbuzné individuálně. Ale víc už na toto téma Petr Voldán:

Není to právě optimistické téma, ale život už je takový, že občas někdo z tohoto světa odejde dřív, než by musel, například při dopravní nehodě. A pak dochází i na tak prozaické věci, jako jsou pojistky a částky, které mají dostat příbuzní. Jak moc pozůstalé zasáhla smrt blízkého člověka a kolik jim tedy bude vyplaceno jako odškodné, určí individuálně soudce. Případ od případu. Když přijde o život člověk zaviněním někoho jiného, je potřeba určit, jakou tedy měl cenu lidský život konkrétní oběti.
Vlastně spíš, jak moc velkou citovou újmu utrpěli blízcí. A tak si říkám, jak to asi může probíhat. Jak se dá měřit, jak se cítí matka dcery, kterou porazí opilec za volantem a jestli je její citové strádání větší, než otce, jemuž syna na kole srazí a o život ho připraví jiný hazardér, třeba za řidítky motorky, kterou nezvládne. Jaká mohou být kritéria? Umíme měřit rychlost, výšku, kapacitu plic, dokázali jsme vymyslet, jak poměřit rychlost slunce nebo teplotu uvnitř sopky kdesi hluboko v podzemí. Ale čím a jak poměřit smutek, nervové trauma, noční můry, litry slz a jak to srovnávat s tím, když někdo to hořké dusí v sobě a navenek se jen před světem uzavře. Nevím a nechtěl bych být v kůži toho, kdo to má zjistit a posoudit a pak také navrhnout, nakolik si cení života někoho, koho neznal. A už vůbec bych nechtěl prožít martýrium toho, kdo je takto zkoumán, aby se dočkal nějaké materiální pomoci v těžké situaci.
Jak víme moc dobře, život se ani miliony korun nahradit nedá. Na druhou stranu, změřte někdo utrpení a mějte odvahu říci člověku na dně, že dostane tolik a tolik, když někdo jiný ve stejné situaci dostal třeba víc. Pro mě šílená představa a popravdě bych nevěděl, jak z takového problému ven. A tak raději přeji klidný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.