Petr Voldán: Pro někoho pakatel, pro jiného majlant

Úvahy o tom, že by se hranice mezi přestupkem a trestným činem zvýšila z pěti na deset tisíc korun vyvolávají nejednoznačné reakce. Tím spíš zdůvodnění, se kterým přicházejí někteří politici. Přimhouříme tedy oko nad většími krádežemi, zpronevěrami nebo podvody? Téma pro Petra Voldána a jeho glosu

Co jsme si mohli za pět tisíc pořídit před patnácti lety a co dnes už neodpovídá, konstatuje poslankyně Helena Válková při obhajobě zvýšení hranice pro trestný čin na deset tisíc korun. Další hlas tvrdí, že to vede ke zbytečné kriminalizaci lidí. Tak nevím.

Jaký je rozdíl mezi zlodějem za pět a nebo za deset tisíc? Jeden je lepší, protože si vybral levnější kolo než ten druhý, kterého, chuděru, zbytečně kriminalizujeme a tak tomu počínání - pro navrhovatele z řad poslanců jen lehce špatnému - dáme větší vůli?

Jaký tu je moment snahy o to, aby se nekradlo, nepodvádělo nebo nezpronevěřovaly cizí prostředky? Vezměte si z obecní pokladny, z poštovní přepážky, z firmy, která vám nepatří, klidně devět tisícovek, to je víc než nějakých pět. Nejste přece žádný kriminálník, jen drobný přestupkář.

České mince, peníze

A jak naznačuje poslankyně a zároveň i nová zmocněnkyně pro lidská práva paní Válková, všechno je dražší a někteří si za ty časy víc i vydělají, tak ať to mají pobertové také výnosnější. Vládní zmocněnkyně se chce soustředit na seniory a zdravotně či sociálně znevýhodněné. To jsem zvědav, jak zrovna seniorům, kterým zloděj ukradne necelých deset tisíc vysvětlí, že to není tolik a zloděj k soudu nemusí. Pro mnohé to není zrovna pakatel, ale v bilanci příjmů skoro majlant.

Údiv budí i argumentace ze strany, sdružující hodně věřících. Nový předseda pan Výborný označuje krádeže, podvody a zpronevěry do deseti tisíc za bagatelní trestnou činnost. Tedy skoro bezvýznamnou - ani to slovo nemá daleko k výrazu pakatel.

Zdůvodnění, že ulehčíme zlodějům a podvodníkům na úkor poctivých a slušných, abychom ulevili soudům a věznicím - hranice škod se má týkat i milionových, takže shovívavost vzroste třeba z pěti milionů na deset - podle mého neobstojí. Chtělo by to udělat si tam pořádek jinak, než zavírat oči nad hříšníky. A navíc to přehrát na obce a města, kterým scházejí peníze i lidi.

Nevidím rozdíl ve společenské škodlivosti zlodějiny, podvodu nebo zpronevěry za pět tisíc či za deset. Jako škodlivější ale vidím víc to pardonovat. A tak už raději klidné pondělí i celý týden.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.