Petr Voldán: Odborníci nebo hazardéři

Lavinové nebezpečí hrozí i u nás, ale extrémní podmínky v Alpách už si - bohužel - vyžádaly i oběti na životech. Nad skutečností, že ve dvou lavinových událostech figurovali i Češi, kteří by neměli patřit k úplným turistickým a lyžařským laikům, se zamýšlí autor dnešní glosy Petr Voldán.

Nevím, jak u vás, ale u mne už jen slůvko lavina vyvolává mírné mrazení a jakési vnitřní nastražení. Samozřejmě ve spojení s lavinami sněhovými. Soudím, že to má hodně lidí s respektem k přírodním silám podobně. Stačí si v hlavě promítnout pár záběrů ze sesuvů lavin, které alespoň jednou viděl v televizi snad každý. A to i těch, které smetly třeba jen kusy lesa, poškodily nanejvýš nějakou budovu a obešly se bez obětí na lidských životech. Bohužel i ty ale statistiky každoročně registrují.

Ne jinak tomu je i letos. Varování před nebezpečím lavin platí také v našich horských oblastech, ale horší to je v Alpách. Tam už zaznamenali první oběti lavin a mezi nimi jsou i Češi. Je složité a těžké rozebírat tyto případy, protože každá ztráta života je smutná. Tím spíš si to ale myslím o těch zbytečných. Z těch bychom se měli poučit, což si říkám každý rok, ale ono to nějak nefunguje.

Lavinový kurz horské služby

Co si třeba myslet o neuvěřitelně krutém příběhu minulých dnů, při kterém přišel o život v rakouských Alpách čtyřiadvacetiletý mladý muž z Česka. V situaci vyhlášení třetího stupně lavinového nebezpečí se i pres varovaní pohyboval ve volném terénu mimo sjezdovky s otcem, který za ním přijel na návštěvu. Oba měli sice speciální výbavu, syn pracoval navíc v oblasti jako lyžařský instruktor, ale ani to mu nepomohlo. Zavinil to nedostatek respektu? Podcenění nebezpečí? U laiků na horách bych si to okamžitě pomyslel...

A co druhý příklad, naštěstí s lepším koncem? Náš snowbordista, učitel lyžování, čelí vyšetřování, protože údajně to byl právě on, kdo jízdou mimo sjezdovku způsobil sesuv laviny a ta zasypala část horského hotelu. Škody jsou jen materiální, ale jde o nebezpečné ohrožení lidských životů.

Proto ten titulek, proto ta otázka - odborníci nebo hazardéři? Kdo už by měl být zodpovědný, kdo jiný by měl dodržovat pravidla, než lidé, kteří ostatní mají nejen učit lyžovat, ale také se na horách chovat. Jako kdyby nestačila ta spousta laiků, kteří si svoje ego zvyšují nezodpovědným hazardem - a nejen na horách. A tak už raději klidný pátek i celý víkend.

autoři: Milan Baják , pvo
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.