Petr Voldán: Netleskám, nadávám

Dnešní glosa má opět poněkud podivný titulek. „Netleskám, nadávám“, konstatuje v něm autor a myslí tím témata, která začínají zvedat politici s nadějí, že jim to přinese úspěch v příštích volbách. Jinak se podle Petra Voldána problémy, které najednou politici objevují a chtějí řešit v zájmu občanů, dají jen těžko shrnout. Příklad – vysokorychlostní železnice nebo neúměrné ceny za telekomunikační služby:

Copak je to s politiky? Probouzejí se ze spánku, který těžko nazvat zimním, protože je tvrdý napříč ročními obdobími. Co víc, je letitý - i Šípková Růženka by mohla závidět. Čím to, že najednou objevují nehorázné ceny za volání a internet, že mrkli za hranice k sousedům a zděšení, jak je náš občan telekomunikačními giganty doslova odírán, je málem opravdové? Podle mne je důvod prozaický – blízké volby.

Soudím, že asi nejsme svědky chvályhodné starostlivosti o občana
Přemrštěné peníze právě u nás z lidí vysávají telekomunikační giganty ve vzájemné dohodě dlouhá léta. Žádná novinka těchto dnů, trvalka. Abych nezapomněl, jestli se teď v pozadí potutelně uculuje opozice, jak to za průhlednost vládní garnitura schytává od všímavé veřejnosti, ať nechá na hlavě. Byla stejně blahosklonně k operátorům nevšímavá, když byla u vesla. Přitom stačí pozornější pohled a je jasné, že halasné tažení v zájmu levnějšího telefonování a internetu je hlavně spousta slov a jen měkoučké bu-bu-bu.

muž a žena

Premiér například také vyhlašuje ustavení komise pro budování našich vysokorychlostních železnic a než dopoví, dovídáme se od ministra, že takovou komis už dávno máme. Mimochodem, znáte stavbu či cokoli, co někdy postavila nějaká komise? To už si beru na paškál další téma, které politici v zájmu o lid zvedají odkudsi z temného sklepa. Opět ale špatně odhadli situaci nebo jim nešikovně připravili kampaň. Slibovat nám rychlovlaky v roce 2035, zdali, což by bylo nějakých 70 let po Japoncích a víc než 50 po Francii, to není k těšení ani pro současná batolata. To se k nám bude svět na ten zázrak prehistorie jezdit kouknout v elektroautech bez řidiče a nebo létat v osobních dronech.

Takže myslím už víte proč netleskám, ale sem tam nadávám. Ale teď už klidný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.