Petr Voldán: Kopr cestovatel

Dnešní glosa bude o cestování. Ale jak už víme, můžeme od Petra Voldána čekat cokoli a už i titulek jeho pravidelné glosy to potvrzuje – „Kopr cestovatel“:

Kamion za kamionem brázdí naše, ale i evropské dálnice a silnice. Skoro to vypadá, že pro ně budeme muset stavět zvláštní pruhy, když dnes už často zabírají jejich nepřetržité šňůry jeden jen a jen pro sebe.
Ale vlastně se nedivím – vozíme sem tam skoro to samé zboží. A tak se potkávají třeba pokud jde o potraviny kamiony plné jogurtů, másla, jablek a tak dále. Některé případy jsou nahořkle úsměvné. Na ty kamionové vláčky jsem si vzpomněl zrovna včera. Dostal jsem chuť na obyčejnou koprovku a opravdu jsem netušil, že i chudák kopr patří do klubu cestovatelů. Obal mi totiž napověděl, že si koprovku - řekl bych dost tradiční v našich zeměpisných končinách, budu dopřávat díky pěstitelům z Itálie.
Nechce se mi věřit, že za tím jsou jen dotace nebo to, že by už mělo být v Itálii tepleji. Kopr myslím není zas až tak moc náročný. Zkrátka, to, co rostlo takřka na každé zahrádce dovážíme stovky kilometrů. A odkud myslíte, že bývá petržel listová? Správně, také z apeninského poloostrova a tedy z klubu cestovatelů. To salát si ty silnice tak neužije, z Polska je to blíž – nicméně, rovněž je to cestovatelský typ. Ale ledový, to je jiný pašák, ten zvládá i víc než pár stovek kilometrů – když míříme na dovolenou do Španěl, potkáváme v protisměru salát ledový.
Ale cestovatelský potravinový kroužek má i jiné zajímavé členy. Zatímco není co vyčítat z pochopitelných důvodů tuto vášeň třeba banánům nebo lososům, kdoví, proč se kamiony plní třeba takovým droždím. Proč mi kostičku na koláč musí posílat Maďaři a jinou mi zrovna obchod nenabízí, to nevím. Že dovezeme čabajku, prosím.
Divme se pak, jak je veliký ten spolek potravinových cestovatelů a proč jsou kolony kamionů delší a delší. Když už je i kopr cestovatelem…. A tak už raději klidný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio