Petr Voldán: Bez řemesel to nepůjde

Učni podle průzkumu nevěří, že je jejich ruce uživí. A tak často řemeslo vůbec nedělají. Přitom, jak soudí také autor dnešní glosy Petr Voldán, to ani v digitálním éře, bez zručných řemeslníků nejspíš nepůjde:

Do učení nastupují, ale stejně pošilhávají po jiné práci nebo po nástavbě, která z nich udělá sice všeobecněji vzdělané, ale nikoli specialisty a už vůbec ne šikovné řemeslníky, které živí jejich ruce. Tihle se těší na kancelář nebo všeobjímající pozice manažera čehokoli. Pro zajímavost - z 280 tisíc učňů, kteří do různých oborů nastupují, jich údajně jen třetina nakonec odejde živit se rukama.
Co je ale hodně zarážející zjištění - oni prý netuší, že právě řemeslem a rukama si mohou často vydělat více, než v kanceláři nebo v manažerském saku. Proč jim to tedy častěji a včas někdo neříká? Proč to netuší nebo možná spíš tomu nevěří? Praha má projekt "Řemeslo žije", Vysočina chce představovat řemesla v sérii filmů, v Plzni si řemesla zájemci zkoušejí na jarmarku, Pardubický kraj prohlašuje nejschopnější Nositeli lidových řemesel. Takže ne že bychom se nezačali probouzet a nedocházelo nám, že počítač je sice neodmyslitelnou součástí našeho každodenního života. Ale ani ten, ani sebechytřejší telefon neopraví vodovod, nepředělá elektroinstalaci, nezprovozní odpad z koupelny, neobnoví parkety. Procitnutí přichází trochu pozdě, ale přece. Byť málo a nějak bez nápadu, pokud učni nevěří, že je uživí jejich vlastní ruce.
Aby taky jo, když se s mobilem nebo tabletem spousta ještě dětí skoro probouzí a večer zase uléhá. Stavebnice, nářadí pro malé šikulky - a podobné kratochvíle stále neletí jak by bylo třeba. Je tu bezpochyby i vliv médií, že nakonec mládež lákají hlavně obory kosmetička a číšník. Z koho vytváříme celebrity a naopak, o kom mládež netuší, co vůbec dělá. Že bednář nestlouká bedny, nástrojař nemá nic společného se strojením a co vlastně dělá obráběč. Asi i dost rodičů svými názory a ohrnutým nosem nad prací rukama přispělo k degradaci řemesla jako šance pro budoucnost.
Jenomže málo platné, bez řemesel to asi ani v super světě zítřka nepůjde. Ale teď už příjemný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.