Petr Voldán: Barevný Velký bratr

Ztráta soukromí a nebezpečí úniku dat je v těchto dnech diskutovaným tématem v souvislosti s problémy čínského výrobce mobilních telefonů a dalších telekomunikačních technologií. A je to i dnešní téma pro glosu Petra Voldána.

Sice jí říkáme černobílá, ale je to skutečně tak, že třeba černobílá fotografie obsahuje jen dva barevné odstíny? Není i na té černobílé fotografii mnohem širší škála barevných odstínů? Kromě tvrdě černé přece nechybí ani přehlídka odstínů šedé. A stejně tak je tomu i v životě. Ani příběh kolem čínských telefonů není jen černobílý.

Nabízí se otázka, kterou slýcháváme v detektivkách - cui bono? Latinsky doslova komu dobro nebo chcete-li v čí prospěch se něco děje. Pokud jde o čas, kdy se lidé v mnoha zemích světa chystají obdarovávat a mezi nejpopulárnější dárky patří zrovna telefony, pak problém jednoho výrobce, navíc hodně úspěšného, logicky nahrává konkurenčním značkám. Tím spíš, když je to výrobce, pro protivníky nepříjemně úspěšný.

To je jeden aspekt problému, který tak trochu překrývá i jiné silné kauzy - což se také může hodit. A co k té konkrétní hrozbě? Telefony firmy na pranýři jsou prý největší hrozbou pro ztrátu soukromí a dat? To - jak připomínají i experti - dovedou dnešní telefony prakticky všechny a nejen telefony.

Dívky s mobilním telefonem

Jsou to i počítače a tablety, ve kterých používáme různé vyhledávací programy a aplikace pro komunikaci na internetových sociálních sítích, čímž se vzdáváme části soukromí a necháváme kohosi kdesi nahlížet do našich životů. Do zvyků, názorů, kontaktů a tak dále.

Takže - jak opět tvrdí odborníci - pro běžné uživatele je panika nad telefony od jedné firmy zbytečná, neboť pořízením přístroje od jiné se jen mění případný “velký bratr”, zajímající se o detaily z našeho života. Jinak to může být s technologiemi, ale i u nich platí, že umožňují to samé všechny. Což leckde chápou a proto nejsou tak jednoznační a rychlí v závěrech a rozhodnutích - jako třeba v sousedním Německu.

Nejsem uživatelem mobilu firmy “Vraťte se”, jak v překladu zní její název, jen jsem si při té vlně mediálních “černobílých” informací opět připomněl, že svět je mnohem barevnější. O to víc ten předvánoční. A tak už příjemný pátek i poslední adventní víkend.

autoři: Milan Baják , pvo
Spustit audio