Péče o nezletilé po rozvodu a stanovení výživného. JUDr. Zdeněk Rudolecký v radioporadně

31. leden 2019

JUDr. Zdeněk Rudolecký v naší radioporadně, tentokrát na téma: péče o nezletilé po rozvodu a stanovení výživného.

Rozvod rodičů či změna školního kolektivu. Jak pomoci dětem zvládat náročné životní situace?

dítě, psaní, kreslení

Radioporadna - Mgr. Miroslav Bubeník a Dětské krizové centrum Nomia Hradec Králové. Jak pomoci dětem zvládat náročné životní situace? Rozvod rodičů, změna školního kolektivu? Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

Pokud soud rozhoduje o úpravě poměrů nezletilého dítěte před rozvodem rodičů, obvykle dochází ke svěření dítěte do výlučné péče jednoho z rodičů, v posledních letech dochází k nárůstu případů svěření do střídavé péče obou rodičů.

Vedle těchto dvou možností však existuje i možnost svěřit nezletilé dítě do společné péče rodičů. Je to řešení zejména pro rodiče, kteří jsou schopni se na otázkách spojených s nezletilým dítětem dohodnout a chtějí minimalizovat dopad soudního rozhodnutí do jejich rodičovských práv a povinností.

Vztah dětí a rodičů

Za typický příklad, kdy společná péče může být vhodným řešením, lze označit i situaci, kdy dochází k rozvodu rodičů, avšak tito zůstávají i po rozvodu bydlet v jedné nemovitosti. Rovněž může být společná péče praktická i v případě, kdy dítě je již blízko věku zletilosti a péče rodičů již je fakticky vykonávána zcela minimálně.

Rozhodování soudu o podobě péče o nezletilé dítě je na místě především v případě rozvodu manželství rodičů, kdy rozhodnutí o péči o dítě je podmínkou rozvodu. Soud může rozhodnout ve věci sám, nebo může schválit dohodu rodičů.

Celou radioporadnu s JUDr. Zdeňkem Rudoleckým si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související