Parfémové desatero specialistky Kornelie Adášek: nejkrásnější kompliment na světě zní - hezky voníš!

28. prosinec 2023

Voňavá radioporadna. Dnešní ženy i mnozí muži už prý dobře znají rozdíl mezi koncentrovaným parfémem a toaletní vodou. Rádi je zkouší a střídají, proto si kupují možná někteří spíše menší flakonky. Jak ale správně postupovat při výběru parfému? Co číst napsané na krabičce? Může být vůně zdraví škodlivá? A jak moc se mění náš vkus? Kornelia Adášek, specialistka na vůně, hostem naší radioporadny.

Voníte velmi příjemně, což je očekávané. Jaké je složení parfému, který dnes na sobě máte?
Dnes jsem si vzala orientální vůně, a to z toho důvodu, že v zimním období je taková vůně lepší, protože se můžeme do ní takříkajíc v uvozovkách zabalit. Na rozdíl od letních vůní, která jsou čerstvé a svěří. Na zimní období je ideální orientální vůně. Je silnější. A to z toho důvodu, že tyto parfémy obsahují tzv. fixátory, což jsou vanilka, benzoin a pižmo Ambra. Ty do orientální vůně patří.

Kornelie Adášek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Vy asi umíte specifikovat, co je ve vůni, když kolem vás někdo přejde. Jak se to naučit rozlišovat?
Dá se to naučit rozlišovat. Každý den si můžete vzít nějakou vonnou ingredienci nebo koření, co máte doma a zavřete si oči. A zkoušíte rozeznat, co to je. Je to o tom tréninku.

My už sice vůni necítíme, ale naše okolí ji vnímá. Není nutné se znovu parfémovat. I ve světě vůní platí, že méně, je někdy více.
Kornelia Adášek, specialistka na vůně

Kombinace vonných látek se ale pořád mění. Vůně, které se používaly v historii, se střídají a obnovují.
Určitě. Pohled do historie naznačuje, že příjemné vůně fascinovaly lidstvo odedávna. Prapůvodní vůně člověk objevil zcela náhodou, když se při pálení určitého druhu dřeva uvolnilo příjemné aroma. To se považuje za první parfém. A jeho pojmenování vzniklo z latinského výrazu per fumum, což znamená „kouřem“ a odkazuje na výpary pryskyřice, gumy, dřeva, koření a aromatických bylin spálených během rituálů a náboženských obřadů.

Čtěte také

Pojďme poradit, jak si vybrat správný parfém.
Já tomu říkám dvoufázový postup. V první fázi, když jdete do parfumerie, tak doporučuji si ty vůně stříknout na papírek a napsat si na něj název. Doporučuji si vybrat maximálně čtyři. A další fází je pak vyzkoušet parfém přímo na pokožku, protože tam je to směrodatné. Jestli se vám vůně bude líbit, nebo nikoliv.

Kolik vůně si na sebe dávat, abychom nebyli jako chodící parfumerie? Určitě také potkáváte lidi, kteří to s vůní přehánějí.
Ano, bohužel je taková tendence. Protože za nějakých 15 až 20 minut už vy tu vůni necítíte. A to ve vás evokuje, abyste parfém použili znovu. Vůni už přestáváme vnímat z toho důvodu, že se s ní spojíme. My už vůni sice necítíme, ale naše okolí ji vnímá. Takže opravdu radím, i tady platí, že méně je někdy více.

Čím je pokožka sušší, tím méně vůně vydrží. Protože se parfém nemá na co vázat. Čím je pokožka mastnější, tak vůně déle vydrží.
Kornelia Adášek, specialistka na vůně

Máte určitě hodně citlivý nos. Stříkáte si vůni občas i do prostoru, aby vám bylo příjemně?
Obecně se říká, že nejkrásnější kompliment na světě zní: hezky voníš. Taková slova zahřejí u srdce a přitom je úplně jedno, jestli jsme mladí, staří, bohatí či chudí, muž nebo žena. Protože vědomí, že kolem sebe šířím příjemnou vůni, nám přináší neobyčejné uspokojení. Neobyčejné z toho důvodu, že většinou slýcháme, sluší ti to. Ale ten, kdo pochválí naší vůni, tak nás zahřeje u srdce víc, než když pochválí oblečení.

Čtěte také

Dá se u značkových parfémů poznat, že se jedná o kopii?
Dá se zjistit, jestli je to originál, já to doporučuji. Na internetu vždy nabízí vzorek, tak raději nejdříve vyzkoušejte vzorek a teprve pak si kupte velké balení. Je pravdou, že někdy se na internetových obchodech prodává pro jiný trh než pro Českou republiku. Protože každý národ má trošku odlišný vkus. Je to z toho důvodu, že někdo má raději koncentrovanější, jiný slabší vůni.

A záleží také, jakou máme pokožku. Protože čím víc je pokožka sušší, tak vůně vydrží méně. Protože se nemá na co vázat. Čím je pokožka mastnější, tak vůně více vydrží. Pokud někdo má tendenci, že necítí, tak může vyzkoušet nějaký neparfémovaný krém nebo olejíček a na to si zvyknout.

Čtěte také

Mohou parfémy i poškodit zdraví?
Podle mých zkušenosti úplně ne. Samozřejmě existují alergie na parfémy, ale tam je zapotřebí vědět, na jakou volnou složku je ten dotyčný člověk alergický. Tedy pokud vím, že jsem na nějakou složku alergický, tak si parfém, který ji obsahuje, nebudu vybírat. Zkusím nový.

Mnohé ženy mívají voňavky u zrcadla nebo na nočním stolku. Je to tak správně?
Bohužel ne. Ideální je nechávat parfém v originální krabičce někde na suchém a tmavém místě v koupelně. Protože výkyvy teplot, vlhkost, teplo, slunce, vše má na vůni vliv. Ideální je tedy skladovat jej v originální krabičce na suchém a tmavém místě. Ani do lednice parfém nepatří.

Kornelie Adášek a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Děkuju za milý rozhovor. Ať nám dál voní nejen dnešní den. Specialistka na vůně Kornelia Adášek byla hostem radioporadny. Celý rozhovor si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související