Paní Olga přála dárek od Ježíškových vnoučat hlavně druhým seniorům. Ale dostane ho i ona

11. prosinec 2018 10:19

Lidé díky projektu Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata rozdávají vánoční dárky seniorům v celé naší republice. My vám představíme paní Olgu, která překypuje v 85 letech dobrou náladou a energií. Také ona dostane od Ježíškových vnoučat dárek. Do Domova důchodců v Borohrádku na Rychnovsku se za ní vypravila reportérka Jana Házová.

Projekt Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata splnil už téměř 70 procent všech přání. Na mnoha místech se ale ještě nadělovat bude.

Královéhradečtí rozhlasáci jsou Ježíškovým vnoučetem. Rozdávali radost v domovech pro seniory

I královéhradečtí rozhlasáci jsou Ježíškovým vnoučetem

Ježíškova vnoučata už vyplnila tisíce přání seniorů po celé republice. Další dárky a zážitky jsou teď ještě na cestě do domovů důchodců. K projektu Ježíškova vnoučata se připojily i regionální stanice Českého rozhlasu. Hradecký tým vyrazil do Dvora Králové, Borohrádku či Hronova. A zábavným programem potěšil také klienty Domova U Biřičky na Novém Hradci Králové, kde se natáčel i vánoční pořad.

To je případ i paní Olgy, která žije v Domově důchodců v Borohrádku. Zastihli jsme ji na chodbě, jak trénuje chůzi: „Snažím se, musím. Jde mi to sice těžko, ale snažím se, abych nemusela pořád ležet, protože to bych opravdu nerada."

Jaké přání měla paní Olga na Ježíškova vnoučata?
„Já si letos nenapsala. Přála jsem si loni a letos jsem se zařekla, že ne. Ať si napíše zase někdo jiný, ať se všichni vystřídáme. Ale nakonec jsem přeci jen také letos dárek dostala. Pojedu do divadla," usmívá se paní Olga.

Všeříkající obrázek. Projekt Ježíškova vnoučata spojuje lidské ruce a otevírá lidská srdce

A doplňuje: „Ač jsem žádný dárek opravdu nechtěla, tak mi jej sestřičky přeci jen věnovaly. Že se podíváme do divadla v Pardubicích. A mám z toho velikou radost. Dostanu se zase mezi lidi."

„Já jsem vždy žila úplně normálně, jako ostatní lidi. Měli jsme s manželem dvě děti. Žila jsem dva roky v Africe. V Konakry, to je hlavní a zároveň největší město afrického státu Guinea. To bylo přes manžela. Protože on učil tamní lidi létat, tak jsme se tam dostali," doplňuje paní Olga.

Jaké to bylo, když jí manžel oznámil: pojedeme do Afriky?
„Úplně normální. Už předtím tam byla jedna skupina. Takže já se vůbec nebála. Přišlo mi to zcela normální. Byli jsme tam s oběma dcerami, těm tenkrát bylo 10 a 11 let."

Čtěte takéChcete se také stát Ježíškovým vnoučetem?

Jak se slaví takové africké vánoce?

„Bylo horko, ale pekli jsme cukroví v remosce. I malou vánočku jsme si udělali. Stromeček jsme měli z palmových listů. Děti udělaly papírové ozdoby a měli jsme krásné vánoce," směje se paní Olga.

A my víme, že paní Olga dostane svůj dárek od Ježíškových vnoučat 28. prosince a bude to výlet na představení pardubického divadla.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související