Památky v Hradci Králové začalo navštěvovat víc lidí. O výstavy a zajímavé prohlídky je znovu zájem

13. červenec 2020 08:21

Se začátkem prázdnin navštěvuje kulturní památky v Hradci Králové více lidí. Po slabším jaru, které poznamenala pandemie koronaviru, mají lidé o výstavy a prohlídky znovu zájem. Tvrdí to provozovatelé hradeckých památek.

Čtěte také

„Musím říct, že návštěvností jsme poměrně mile překvapeni," říká mluvčí Muzea východních Čech v Hradci Králové Lucie Peterková.

Po pandemii koronaviru mají lidé o výstavy opět zájem.
„Měli jsme větší strach, že se lidé nebudou chtít vracet do muzea. Možná je to tím, že máme velkou budovu, ve které mají návštěvníci možnost se dobře rozprostřít. A co se týká čísel, tak jen v červnu jsme zaznamenali zhruba 2 500 návštěvníků, což pro nás bylo mírné překvapení, protože v té době ještě platila určitá omezení. Teď už žádná nemáme, pouze nabízíme zvýšenou možnost hygienických opatření."

U vstupu a na toaletách je stále připravena dezinfekce

Počty návštěvníků sledují i na Bílé věži v Hradci Králové. Podle průvodkyně Lucie Novákové byly jarní měsíce slabší.
„Když jsme v polovině května otevřeli, tak návštěvnost byla opravdu nízká. Bylo vidět, že turisté se ještě bojí někam cestovat. V letošním červnu nás potom navštívilo asi 2 080 osob. Vož je v porovnání s loňským rokem o 1 500 návštěvníků méně. Ale během července se už návštěvnost vrátila do normálu. Můžeme říci, že v současné době je počet turistů stejný jako loni. V čase prázdnin tu máme kolem 200 návštěvníků denně."

Katedrála a Bílá věž v Hradci Králové

Se začátkem letních měsíců evidují srovnatelnou návštěvnost s minulým rokem i v hradeckém infocentru Hučák.

autoři: Vojtěch Krátký , baj
Spustit audio

Související