Děti vezme nahoru Polednice. Hradecká dominanta Bílá věž nabízí turistům prázdninový program

9. červenec 2019 09:22

Bílá věž na královéhradeckém Velkém náměstí nabízí v prázdninových týdnech speciální program. Využijí ho především dětští návštěvníci. Na podrobnosti byla zvědavá reportérka Jana Házová a tak se rozhodla vystoupat všech 226 schodů a zjistit podrobnosti. 

Do Bílé věže se vchází moderním vchodem. A tady už čeká Markéta Jeriová a zve nás dovnitř.
„Ano, můžeme společně vyrazit do nitra Bílé věže."

Objeví se na ochozu Bílé věže v Hradci Králové bezpečnostní sítě?

Katedrála a Bílá věž v Hradci Králové

Na Bílé věži v Hradci Králové by se mohly podobně jako na dalších památkách v Česku objevit bezpečnostní sítě. Důvodem je už několikátý případ, kdy se někdo rozhodl ukončit svůj život skokem z ochozu památky.

Po úzkém schodišti přecházíme z moderní do historické, staré části věže. A mění se i charakter schodiště. Beton vystřídaly kameny.
„Jedná se o původní točité schodiště. Vypadá trošku děsivě, ale půjdeme po něm jen kousek. A potom se rozprostírá nové, dřevěné a pohodlné schodiště."

Došli jsme až do horního patra věže, kde jsou jediné dveře. Ty vedou na ochoz s vyhlídkou na město. Z výšky je vidět Velké náměstí, katedrála svatého Ducha, ale dohlédneme také až do hodně velké dálky.

Katedrála svatého Ducha a Bílá věž v Hradci Králové

„Ano, jsou tady vidět i Krkonoše a další pahorkatiny. Na ochozu máme na každé straně fotografii s jednoduchými popisky, co návštěvník může v dálce vidět."

Jaké novinky letos připravila Bílá věž pro své návštěvníky?

Rekordní sezónu zažívá po rekonstrukci Bílá věž v Hradci Králové

Bílá věž se po rekonstrukci otevře 23.5.2015 návštěvníkům

17 tisíc návštěvníků si letos našlo cestu na dominantu Hradce Králové Bílou věž. Turisté mají o památku dvakrát větší zájem než před rekonstrukcí, která skončila na jaře. Nedávno uplynuly 3 měsíce od chvíle, kdy se památka otevřela znovu turistům. Reportér Jiří Fremuth se proto sešel s Miroslavem Francem z Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti.

„Letošní rok věnujeme dětem. Zařadili jsme do programu nové, dětské prohlídky pod názvem Putování s Polednicí. Opravdu přijde Polednice a s dětmi stoupá až nahoru. Přitom jim vykládá různé povídky a příhody, které se v minulosti na Bílé věži staly," vysvětluje Markéta Jeriová.

A hned jeden takový zajímavý příběh popisuje:
„Například je to příběh jednoho nenasytného chasníka, který se chtěl domoci velkého pokladu. Protože pod náměstím jsou tajné chodby, kde je prý poklad ukrytý. Takže se šel do těch chodeb podívat, ale tam ho bohužel čarodějná ruka stáhla dolů, do pekel."

Zde najdete podrobné informace o dominantě Hradce Králové - Bílé věži

Mnoho dalších poutavých příběhů mohou během léta slyšet návštěvníci Bílé věže v Hradci Králové, dominanty krajské metropole.

Z ochozu Bílé věže v Hradci Králové je krásný výhled do dálky

Věž prošla rozsáhlou rekonstrukcí v letech 2014 a 2015 a byla doplněna novou předsíní, která zvítězila v Ceně Klubu Za starou Prahu za novou stavbu za rok 2016.

Ve věži se nachází také původní hodinový stroj Josefa Božka, unikátní skleněný model věže a moderní audiovizuální technologie, která při výstupu na věž přináší množství příležitostí pro zábavu i poučení.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související