Secesní budova Muzea východních Čech v Hradci Králové znovu ožila. Má za sebou opravy za 100 milionů

4. listopad 2019 11:32

Město Hradec Králové po dvouletých opravách otevřelo Muzeum východních Čech. Obnova cenné secesní budovy, která patří městu a je národní kulturní památkou, přišla na 100 milionů korun s DPH. Zhruba 75 procent opravy městu zaplatí evropská dotace. 

„Nyní se nacházíme v suterénu muzea a je vidět, že se jedná o nově vytvořený prostor, kde byl původně sklad," ukazuje jeden ze zatím nepřístupných sálků mluvčí Muzea východních Čech Veronika Hepnarová.
„Proběhla zde úprava vzduchotechniky a tento prostor bude v budoucnu využíván zejména pro krátkodobé výstavy."

Procházíme vstupní halou, která také doznala změn

„Návštěvníci muzea si jistě mohou na první pohled všimnout změny malby vnitřní výmalby. Stejně jako u vnější fasády i zde bylo záměrem navrátit se k původnímu návrhu architekta Jana Kotěry. A současně zde máme i novinku a tou je muzejní obchod. Byl výrazně zmodernizován a rozšířen."

Čtěte také

V prvním patře budovy pak návštěvníci najdou výstavu k 80. letům hradeckého Přírodovědeckého muzea a další, věnovanou odboji za 2. světové války a operaci Barium. Ve druhém poschodí si potom přijdou na své hlavně fandové cyklistiky.

„Tady je výstava nesoucí název Okolo Hradce aneb Hradečáci na kole. Máme i zapůjčenou maketu vysokého kola, návštěvníci si mohou zkusit na něj vylézt a projet se," usmívá se Veronika Hepnarová.

Na stejném patře se odkrývá také Tajemství ptačí sekery unikátního nálezu miniaturní sekyrky z 9. století a těsně pod kopulí jsou prostřednictvím fotografií připomenuty i události roku 1989 v Hradci Králové a okolí.

Secesní budova Muzea východních Čech v centru Hradce Králové prošla opravou za 100 milionů korun

Po opravách je novinkou vyhlídková terasa na střeše, která ale bude přístupná jen sezónně a na objednání.

Hlavní je teď podle ředitele muzea Petra Grulicha, zvyknout si na nový návštěvnický provoz a dokončit instalaci stálé expozice.
„Stálá expozice dějin města, přes čtyři výstavní místnosti, je kompletně vymyšlená, připravená a naprojektovaná. Dvakrát proběhlo výběrové řízení na generálního dodavatele, ale dvakrát se nepodařilo jej získat. A další výběrové řízení bude vypsáno na přelomu roku."

Pokud se podaří zhotovitele najít, mohla by být stálá expozice otevřena ve druhé polovině roku 2020. Ale secesní budova i do té doby bude žít výstavami, cyklem muzejních přednášek nebo akcemi pro děti.

Muzeum východních Čech v Hradci Králové sídlí v secesní muzejní budově, postavené v letech 1909 až 1913 architektem Janem Kotěrou. V roce 1995 bylo muzeum prohlášeno národní kulturní památkou. Součástí muzea je také Muzeum války 1866 na Chlumu.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související