Opočno chce zpřístupnit areál kapucínského kláštera veřejnosti. Jednání jsou ale zatím neúspěšná

20. říjen 2018 09:00

Opočno chce do města nalákat další turisty. Během letní sezóny je velkým magnetem renesanční zámek ze 16. století a tím dalším by se mohl stát Kapucínský klášter. Ten se nachází v samém centru města. Rozsáhlý areál je už druhým rokem zpátky v majetku kraje a Opočno by rádo docílilo jeho zpřístupnění veřejnosti.

Brány Kapucínského kláštera, který naposledy sloužil jako ústav pro ženy, jsou zavřené už jedenáctým rokem. Areál, který má rozlohu zhruba dvou opočenských náměstí, má velkou historickou hodnotu a zástupci města by ho ve spolupráci s krajem rádi otevřeli lidem.

Opočno v zrcadle 900 let. Stálá expozice se otevírá v jednom z nejstarších domů ve městě

Dům číslo popisné 55 v Opočně, kde bude umístěna nová stálá muzejní expozice

Opočno jakožto staré historické sídlo si v roce 2018 připomíná 950. výročí své první písemné zmínky, která se nachází v Kronice české, jejíž autorství je připisováno Kosmovi. Stáří této zmínky se vymyká běžnému východočeskému rámci a hovoří tak o Opočně jako o velmi významném sídle raného středověku. Od této doby prošlo město dramatickými proměnami a zcela se změnil jeho charakter i postavení.

„My se snažíme najít s krajem společnou řeč už několik let. Iniciovali jsme společná jednání. A zpracovali jsme i jednoduchou studii, ve které jsme naznačili, jaké možné využití by město Opočno pro tento areál vidělo. Čekali jsme, že kraj bude na této záležitosti pracovat," říká tajemnice městského úřadu v Opočně Renáta Černá.

Opočno se sice zatím žádné oficiální odpovědi od vedení kraje nedočkalo, nicméně jeho zástupci prohlašují, že se jednání s městem nebrání.

I v zájmu hejtmanství je najít pro památkově chráněný areál odpovídající využití, říká za krajský úřad Sylvie Velčovská: „V průběhu léta letošního roku byla řešena možnost zřídit v objeltu kláštera depozitář Muzea východních Čech v Hradci Králové. Nicméně ona historická budova byly shledána pro tento jako nevyhovující. Kraj se ale v této věci nadále nebrání dalším jednáním s městem Opočno."

Peší zóna v Opočně

Opočno Královéhradeckému kraji ve vypracované studii navrhovalo, aby se klášter stal kulturním centrem a střediskem sociálních služeb. Dále opočenští počítali i s vybudováním hotelu. Důležité je totiž případně finančně pokrýt neziskové aktivity a vyřešit nedostatek ubytovacích kapacit ve městě.

„To využití jsme viděli například pro základní uměleckou školu, pro zřízení městské knihovny, případně nějaké denní centrum pro seniory. Nebo i nějaké nízkoprahové centrum pro mládež," naznačuje možnosti areálu kapucínského kláštera Renáta Černá.

Pokud obě instituce nakonec najdou společnou řeč, bude také potřeba získat peníze na opravy. Ty by si podle svého rozsahu vyžádaly desítky až stovky milionů korun.

autoři: Václav Pilný , baj
Spustit audio

Související