Omezení dopravy a menší pohyb lidí je znát i na záznamech seismických stanic. Planeta se zklidnila

14. duben 2020

Vlivem opatření téměř všech států na Zemi se snížila doprava a pohyb lidí po zemském povrchu. Planeta se podle úpického seismologa Jana Klimeše zklidnila a znát je to i na grafech. Otřesy země jsou podle odborníků menší než v jiných, srovnatelných obdobích. 

Čtěte také

Jednu takovou seismologickou stanici má také úpická hvězdárna na Trutnovsku, kam zašla pro aktuální informace reportérka Jana Házová.

U počítače seismické stanice v Úpici sedí odborný pracovník Jan Klimeš. Máme před sebou křivku, na co se to tedy vlastně díváme?
„Vidíme přímo aktivní seismologický záznam ze stanice Úpice téměř v reálném čase, zpoždění je asi jen pět minut. A na této křivce můžeme spatřit několik věcí. Zaprvé tam vidíme otřes, který nastal v polském Lubinu, to je asi 100 kilometrů od nás. K tomu došlo před několika hodinami."

Zklidnění se promítá do seismických měření

Na světě je nyní trochu dramatická situace v souvislosti s pandemií onemocnění covid-19. Na druhou stranu se ovšem situace v dopravě a pohybu osob po planetě naopak zklidnila. 

Čtěte také

„Samozřejmě, že se to promítne. Ony změny tedy nejsou příliš velké a navíc je tam vidět spousta dalších vlivů. Můžeme si to zklidnění přírody demonstrovat právě na obrázku na který právě koukáme. Pokud by život probíhal tak, jak jsme zvyklí v posledních desetiletích, vypadal by onen záznam jako v této části. Je tam neustále zaznamenáváno nějaké chvění. Sice maličké, například vůči záznamu onoho otřesu, ale jde o neustávající seismický šum," vysvětluje Jan Klimeš.

„Na té druhé polovině už je vidět, jak je to klidnější. To je z toho důvodu, že v noci je opravdu klid, nejezdí ani kamiony."

V únoru bychom viděli jakou křivku?

„To si můžeme demonstrovat tady. Jde o záznam ze stanice Ostaš. A je vidět, že zde je onen seismický šum daleko větší. Je to zaprvé dáno podložím a zadruhé tím, že v blízkosti této stanice už probíhá rekonstrukce silnice, která vede z Polska do Teplicko - Adršpašských skal. Pohyb těžké techniky je tady vidět daleko výrazněji," dodává Jan Klimeš.

Jednu seismologickou stanici má také úpická hvězdárna na Trutnovsku

Do úpické hvězdárny návštěvníci v současné době nechodí, ale seismická stanice funguje bez ohledu na situaci, která panuje všude kolem.

Úpická hvězdárna
je odborným pracovištěm, dosahujícím v několika oblastech své činnosti velmi vysoké odborné či špičkové úrovně, některá pozorování jsou dokonce zcela unikátní. Kromě záležitostí čistě vědeckých se hvězdárna orientuje také na astronomickou osvětu směřovanou k nejširší laické veřejnosti se zvláštním zaměřením na mládež.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.