Olešnicí u Červeného Kostelce prochází posvícenský průvod s medvědem, koňským spřežením i kapelou

11. říjen 2021 10:20

V Olešnici na Náchodsku dnes mají posvícení. Každý rok se vždy v pondělí po druhé říjnové neděli schází velká část vesnice v průvodu, kde nechybí koňské spřežení, medvěd a také kapela, která vyhrává do kroku. A v průvodu se prošla také reportérka Jana Házová.

Čtěte také

Posvícenský průvod vyšel od budovy místní základní školy. Účast je jako každý rok veliká. V čele průvodu kráčí dechová kapela. Pro náhodné kolemjdoucí, kteří třeba netuší, že se tady slaví posvícení, to musí být opravdu neobvyklá podívaná.

Je pondělí dopoledne, ale je tu spousta lidí. Kromě nich a zmíněné kapely tu také pobíhá medvěd. Před místními dětmi bych to asi neříkala, ale jde samozřejmě o masku v životní velikosti a podobě medvěda.

Jou tu také dva vozy tažené koňmi. Na těch se vezou místní děti ze základní i mateřské školy. A být součástí posvícení v Olešnici u Červeného Kostelce je opravdu veliký zážitek.

Tradice posvícení je v této obci celkem silná. Jak dlouho už ho místní lidé takzvaně drží?

Posvícení místní lidé drží od posvěcení zdejší kapličky svatého Antonína Paduánského. Více než sedmdesátiletí pamětníci, se kterými jsem mluvila, mi potvrdili, že posvícení znají už ze svého dětství. Dokonce to tu lidé drželi i v dobách, které podobným svátkům a setkávání příliš nepřály.

Čtěte také

K posvěcení zdejší kaple došlo druhou říjnovou neděli a od té doby se tu lidé schází právě v tuto dobu. Ovšem posvícení není jen průvod, ve kterém právě jdeme. Ale také předchozí neděle, která tradičně patří setkávání rodin. U příležitosti posvícení se v mnoha domácnostech pekly koláče, posvícenská husa nebo se vařila svíčková na smetaně.

Mimochodem, dnes panuje úžasné posvícenské počasí. Je sice mrazivo, ale krásně svítí sluníčko. Pamatuji, když se zde konaly průvody za deště a mlhy.

Kam průvod směřuje a jaký je další posvícenský program?

Průvod kráčí po silnici do blízkého Červeného Kostelce. Cílem je tamní kostel svatého Jakuba Většího, kde je připravena mše svatá. Ta bude trvat zhruba hodinu a po ní se všichni zase pěšky vydají zpět do Olešnice.

V dřívějších dobách tam lidi čekalo bohaté pohoštění s hudbou v místní sokolovně. A samozřejmě, že je připraveno i na dnešek. To znamená, že pro ty, kteří sem dorazí, je připravena pečená husa nebo řízek. Takže posvícení se vším všudy!

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související