Od voleb uplynul měsíc, zastupitelé Hradce Králové ale nové vedení města zatím ještě nezvolili

25. říjen 2022 07:44

O vedení Hradce Králové stále není jasno. Hradečtí zastupitelé totiž na včerejším ustavujícím zasedání vedení města nezvolili. A to i přesto, že koalice ve městě je v podstatě domluvená. Už dřív se na ní shodly HDK - TOP09, ODS, Piráti, Rozvíjíme Hradec a Změna pro Hradec a Zelení. První schůzi zastupitelstva i další povolební vyjednávání sledoval reportér Jakub Vik.

Čtěte také

Zastupitelé po schválení programu včerejší schůze složili slib. Dva z nich chyběli, ti si tak tuto náležitost doplní na příštím zasedání. Dále pak zastupitelé odhlasovali, že radních bude 11, stejně jako dosud.

Kromě primátora nebo primátorky mezi nimi bude pět náměstků, namísto dosavadních čtyř. A pět dalších řadových radních.

Proč tedy včera hradečtí zastupitelé vedení města nezvolili?

Čtěte také

O primátorovi se totiž vůbec nehlasovalo. Skupina pěti stran jednajících o koalici totiž kvůli přetrvávajícímu sporu nenominovala na funkci primátora žádného kandidáta a hned na začátku zasedání avizovala, že pokud se najde kandidát z jiné strany, pětikoalice se volby nezúčastní.

Je to proto, že celé vedení města potom chtějí po podpisu koaliční smlouvy zvolit najednou. Svého kandidáta na primátora nakonec nepostavilo ani hnutí ANO, které o tom před jedním uvažovalo. Jeho šance na zvolení by ale byly minimální.

Protože primátor města nebyl zvolen, volby dalších členů rady se vůbec nekonaly. A na příštím zasedání by se měli zastupitelé opět sejít 15. listopadu.

Možná vládnoucí pětikoalice se následně hned po ustavujícím zasedání sešla. Shodla se na nějakém kompromisu?

Čtěte také

Neshodli. ODS nadále trvá na požadavku nerozdělovat oblast rozvoje města a investic mezi dva náměstky. A chce je kompletně přiřadit Lukáši Řádkovi z TOP 09. Adam Záruba za Změnu pro Hradec a Zelené by pak jako kompenzaci mohl na starost dostat oblast životního prostředí.

Méně pravděpodobnou variantou ale ještě stále je, že by u tohoto rozdělení oblastí zůstalo. Uskupení si dala za úkol nyní obě možnosti probrat ve svých stranických orgánech. A znovu by se všech pět vyjednávacích týmů mělo sejít v pondělí 31. října.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související