V Hradci Králové hrozí rozpad pětikoalice ještě před samotným podpisem koaliční smlouvy

19. říjen 2022 14:54

ODS, která v Hradci Králové jedná s dalšími čtyřmi uskupeními o možné koalici, není spokojená s dohodnutým rozdělením odborných oblastí pro jednotlivé náměstky. Strana to včera večer uvedla v prohlášení na webových stránkách oblastní organizace. Jaké důsledky toto prohlášení může mít na formování vedení města, to zjišťoval reportér Jakub Vik.

Co přesně tedy zástupcům ODS na dosavadním jednání vadí?

V prohlášení stojí, že strana bude v rámci připravované koalice iniciovat změnu v rozdělení gescí, které již bylo veřejně oznámeno, avšak neodráží vůli všech účastníků jednání. Dohodnutá organizace odborností podle ODS zvýší počet úředníků.

Čtěte také

Podle lídra kandidátky ODS v Hradci Králové je hlavním problémem rozdělení oblastí rozvoje a investic, které byly dosud dohromady. Druhým problémem je pak nerovnoměrné rozdělení gescí mezi náměstky. Zjednodušeně řečeno, některý náměstek by měl více a jiný méně práce.

ODS tak v případě nevyslyšení uvažuje o tom, že by místo současného pětikoaličního modelu, podpořila variantu široké koalice s hnutím ANO.

Podle původních plánů měla být dohoda pěti uskupení podepsána v pondělí 24. října dopoledne, krátce před ustavujícím zasedáním zastupitelstva města.

Jak na to reagují další uskupení, která o pětikoalici vyjednávají?

Čtěte také

Pavlína Springerová z HDK Českému rozhlasu Hradec Králové řekla, že takové požadavky od ODS na stůl patří a je možné o nich dále vyjednávat.

Podle Pavla Vrbického z Pirátů je prohlášení překvapivé, když ODS se závěry jednání souhlasila. A včerejší večerní prohlášení vydala také bez jakékoliv předchozí diskuze nebo oznámení svým potenciálním koaličním partnerům.

Lídr Zelených, Martin Hanousek, uvedl, že kroku ODS vůbec nerozumí. Tvrzení podle Hanouska neodpovídají realitě vyjednávání o pětikoalici.

Čtěte také

A reagovalo také na návrh možné široké koalice hnutí ANO?

Reagovalo. Podle vyjednavače hnutí ANO Denise Doksanského jsou připraveni jednat o možné široké koalici. Preferuje ale složení menšího počtu stran, kdy hlavním partnerem v koalici by měla být především ODS. Jako třetího by hnutí ANO chtělo oslovit uskupení Rozvíjíme Hradec.

Důležité je, že zástupci HDK i Pirátů dnes znovu zopakovali, že jakákoliv spolupráce s hnutím ANO pro ně nepřipadá v úvahu.

Co se tedy bude dít v následujících hodinách a dnech?

Čtěte také

Na dnešní večer je svoláno jednání všech pěti uskupení, která by se měla sejít v Pirátském centru. Potom se uvidí, jestli strany budou schopny nějakým způsobem najít další společnou řeč.

Každopádně podpis koaliční smlouvy, který byl plánován na pondělí 24. října před ustavujícím zastupitelstvem, tak je v ohrožení a mohl by se odložit. Tlak na to, aby byla koaliční smlouva podepsána ještě před ustavujícím zastupitelstvem, pokládá ODS i za nevhodný.

Podle zastupitele a člena vyjednávacího týmu ODS Oldřicha Vlasáka ani není nezbytné nové vedení města na ustavujícím zasedání zastupitelstva zvolit.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související