Strany možné budoucí pětikoalice v Hradci Králové koaliční smlouvu v plánovaném termínu nepodepíšou

20. říjen 2022 09:18

Pět stran, které v posledních týdnech vyjednávaly o možné koalici v Hradci Králové, koaliční smlouvu v naplánovaném termínu, tedy v pondělí 24. října, nepodepíše. ODS totiž nesouhlasí s dohodnutým rozdělením odborných oblastí pro některé náměstky. Vyjednávací týmy pěti uskupení se proto včera večer narychlo sešly k dalšímu jednání. 

Na místě vše sledoval reportér Jakub Vik. Budou jednání mezi pěti uskupeními pokračovat nebo jsou u konce?

Čtěte také

Zástupci všech uskupení se shodli, že budou pokračovat v jednání. Proč ale vůbec k té včerejší schůzce došlo, vysvětlím chronologicky. Na nedělním jednání se strany shodly na jménech a odborných zaměřeních jednotlivých náměstků.

Mimo jiné měl podle této dohody mít Lukáš Řádek z TOP 09 na starosti kromě dalšího i rozvoj a Adam Záruba ze Změny pro Hradec zase investice. Tuto informaci zástupci poskytli i médiím. Závěry těchto jednání se ale často projednávají zpětně v jednotlivých stranických buňkách.

V pondělí se tak Oblastní rada ODS usnesla, že s tímto rozdělením oblastí rozvoje a investic mezi dva náměstky nesouhlasí. Oznámila to v úterý svým tiskovým prohlášením. Kde i pohrozila, že pokud by jí partneři nevyhověli, bude požadovat širokou koalici společně s hnutím ANO.

Čtěte také

Na rychlo se tak celá pětikoalice sešla právě ve středu večer, kde si podle dostupných závěrů vyjednávací týmy tento i další dílčí problémy předložily a podle hlavního vyjednavače ODS Pavla Staňka by tak ono rozdělení gescí mělo být posledním a jediným sporem, který tato pětikoalice řeší.

Každopádně podpis koaliční smlouvy, původně domluvený na pondělí 24. října, se tak s jistotou posune na pozdější termín.

Za jak dlouho by se uskupení mohla domluvit a podepsat koaliční smlouvu?

Strany si teď v uvozovkách daly za domácí úkol promyslet, jak ono rozdělení gescí rozvoje a investic vyřešit. Je to úkol především pro Lukáše Řádka a Adama Zárubu, respektive jejich uskupení, tedy koalice HDK a TOP 09 a také Změna pro Hradec a Zelení.

Čtěte také

Znovu se všichni sejdou v pondělí na ustavujícím zastupitelstvu města a uvidí se, jak rychlá ta domluva bude. Každopádně finální znění koaliční smlouvy potom budou muset nějakým způsobem znovu projednat a schválit jednotlivé strany společně se svojí členskou základnou.

Celý proces by se tak podle Pavla Vrbického z Pirátů mohl protáhnout zhruba o dva týdny.

A jak to tedy bude s volbou vedení města na ustavujícím zastupitelstvu?

Na ustavujícím zasedání zastupitelstva Hradce Králové v pondělí 24. října tím pádem s největší pravděpodobností nedojde ke zvolení nového vedení radnice.

Čtěte také

Variantou podle kandidátky na primátorku Pavlíny Springerové z HDK není ani, že by se měla navolit třeba jen část rady města bez sporných náměstků.

Pětikoalice chce totiž tento problém nejdříve vyřešit, podepsat koaliční smlouvu a potom teprve zvolit celé vedení radnice najednou.

Navrhnout kandidáta na primátora města a další členy rady města ale mohou i další uskupení, tedy hnutí ANO a SPD. K jejich zvolení ale nebudou mít potřebnou většinu hlasů v zastupitelstvu města.

Nadále tak bude až do zvolení nové rady vládnout Hradci Králové rada, náměstci i primátor dosavadní.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související