Novou primátorkou Hradce Králové bude Pavlína Springerová z Hradeckého demokratického klubu

5. říjen 2022 17:57

Primátorkou Hradce Králové se stane Pavlína Springerová z HDK. Dohodla se na tom včera večer uskupení, která jednají o sestavení městské koalice - tedy koalice HDK a TOP09, ODS, Piráti, hnutí Rozvíjíme Hradec a uskupení Změna pro Hradec a Zelení. Detaily zjišťoval reportér Jakub Vik, který jednání sleduje.

Pavlína Springerová, lídryně koalice HDK a TOP 09, jak sama včera večer potvrdila, je jedinou kandidátkou pětikoalice na primátorku města Hradec Králové. Podle ní je na tom všeobecná shoda.

Čtěte také

Kromě toho je už také jasno o složení rady města. Radních bude celkem 11, tři posty obsadí právě HDK a TOP 09, stejně tak ODS, Piráti a hnutí Rozvíjíme Hradec budou mít po dvou křeslech a zbylé jedno místo obsadí Změna pro Hradec a Zelení. Nově bude také pět náměstků, každé uskupení bude mít jednoho.

Připomenu, že vítězné hnutí ANO tak míří do opozice společně s SPD. Pětikoalice by měla v městském zastupitelstvu 21 členů z celkových 37 křesel.

Jsou známá i konkrétní jména nových radních?

Nejsou. Jak uvedla Pavlína Springerová konkrétní obsazení postů by se mělo řešit příští týden. Každopádně někteří, možná i všichni z radních, by měli mít přidělenu svoji tematickou gesci. Na ty je podle Springerové napříč stranami více odborníků a tedy toto rozdělení ještě není vyřešeno.

Jaké jsou sporné body v jednání možné vládnoucí pětikoalice?

Čtěte také

Co se programu týče, tak se všichni představitelé jednotlivých uskupení včera shodli, že tam nejsou žádné zásadní rozpory. Nejasné je ale například to, jak to bude s uvolněnými, tedy placenými radními.

Zatímco Jan Holásek z hnutí Rozvíjíme Hradec včera po jednání uvedl, že se o věci bude ještě jednat, a více podrobností nechtěl prozrazovat, Pavlína Springerová z HDK posléze uvedla, že se uskupení shodla na tom, že cestou placených radních jít nechtějí. Nakonec ale přišel Pavel Vrbický z Pirátů a novinářům řekl, že se o tomto tématu vůbec nehovořilo.

Čtěte také

Kdy bude spolupráce pětikoalice stvrzená oficiálně?

Ve čtvrtek 13. října by mělo následovat další jednání, kde by měly být tématem rozhovorů další podmínky koaliční spolupráce a jasno by mělo být o jménech náměstků primátora a  obsazení postů radních.

A v následujících dnech by se potom měla všechna uskupení shodnout na termínu ustavující schůze zastupitelstva města a podepsat koaliční smlouvu.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související