V několika městech Královéhradeckého kraje už zastupitelé rozhodli o složení radnic na další 4 roky

20. říjen 2022

Nové starosty mají například v Rychnově nad Kněžnou, Jičíně, Vrchlabí nebo Polici nad Metují. Souhrn připravil reportér Václav Plecháček. 

Začneme v okresních městech, tedy Jičíně a Rychnově nad Kněžnou. Přinesla ustavující zastupitelstva nějaké překvapení?

Čtěte také

To bych neřekl. Starostou sedmnáctitisícového Jičína se znovu stal advokát Jan Malý z hnutí ANO. ANO v Jičíně ve volbách zvítězilo a Jan Malý je v čele tohoto města od roku 2014. Ve volbě mu dalo svůj hlas 11 z 21 zastupitelů města.

Starostou v jedenáctitisícovém Rychnově nad Kněžnou se stal počtvrté Jan Skořepa, lídr ve volbách vítězného uskupení Nezávislí za Rychnov. Ti budou městu vládnout v koalici s ODS a Volbou pro město. V zastupitelstvu, které čítá 21 členů, má tato trojkoalice dohromady 15 hlasů.

Nové starosty si večer zvolili třeba také ve Vrchlabí nebo v Hořicích. Pokračují i tam dosavadní starostové?

Čtěte také

Starostou krkonošského Vrchlabí na Trutnovsku se znovu stal Jan Sobotka ze sdružení Zvon, který v čele města stojí od roku 1998. V tajné volbě pro něj hlasovalo 14 z 21 zastupitelů. A nemění se ani obsazení místostarostů ve Vrchlabí.

Naopak devítitisícové Hořice na Jičínsku mají nového starostu. Tamní zastupitelé zvolili architekta Martina Poura z uskupení Hořičtí patrioti. Martin Pour byl dosud místostarostou a v čele města vystřídal Aleše Svobodu, který Hořice vedl od roku 2014. V letošních podzimních komunálních volbách už ale nekandidoval.

Ustavující zastupitelstvo má za sebou také Police nad Metují na Náchodsku. O starostovi se tam rozhodovalo v tajné volbě. Jak dopadla?

Čtěte také

Kandidáti na starostu Police nad Metují byli dva. Dosavadní starosta Jiří Beran ze sdružení Pro rozvoj města a dosavadní místostarosta Jiří Škop z ODS. První dostal v tajné volbě 9 hlasů a druhý 12. A novým starostou Police nad Metují se tak stal Jiří Škop.

Obecně se přitom počítalo s tím, že v takovém případě se místostarostou stane dosavadní starosta města. Že si zkrátka, lidově řečeno, své funkce prohodí. Jenže dosavadní starosta Jiří Beran funkci místostarosty odmítl. To bylo takové překvapení pro všechny přítomné, že nikdo ze zastupitelů neměl připraveného jiného kandidáta, o kterém by se hlasovalo.

Minimálně do přítího zasedání zastupitelstva tak je Police nad Metují na Náchodsku zatím bez místostarosty.

Spustit audio

Související