Objízdná trasa kolem opravovaného úseku silnice I/11 na Hradecku je podle místních závodní dráhou

5. červenec 2022 08:38

Obyvatelé obcí na trase objížďky silnice první třídy číslo 11 na Hradecku přes Urbanice nebo Praskačku si stěžují na kamióny, které na trase nemají co dělat, a na nedodržování rychlosti řady dalších řidičů. Jak to vypadá ve skutečnosti se byl přesvědčit s mikrofonem reportér Tomáš Lörincz.

Čtěte také

Paní Lída věší na svém dvorku v Urbanicích prádlo a protože objízdnou trasu má přímo pod okny, nemůže si změny v hustotě provozu nevšimnout. „Jezdí toho podstatně víc, než jezdilo. To víte, když je to sem svedeno ze státní silnice, tak je to jasné.“

Problém ale není jen samotná hustota provozu. „Jezdí také pěkně rychle.

Nezávislému starostovi Praskačky Pavlu Capkovi se zase nelíbí jiná věc. „Bylo slíbeno, že tuto objížďku nebudou využívat kamiony. A to se mi zdá, že se neplní úplně dobře, protože sem zajíždějí kamiony z písníku v Roudnici, kde se těží. Jezdí přes Praskačku a na křižovatce odbočují na Hradec Králové.

Objízdná trasa kolem opravovaného úseku silnice I/11 na Hradecku je podle místních závodní dráhou

Stojím teď na křižovatce, kde se na silnici číslo 11 napojuje komunikace vedoucí od pískoven u Roudnice. Právě tady odtud podle místních přijíždějí kamiony na objízdnou trasu.

Čtěte také

Značení objízdné trasy přitom posílá kamiony doleva. Právě teď dva nákladní automobily přijíždějí a odbočují... skutečně doleva. To ale neznamená, že se takto chovají všichni řidiči.

Že ne všichni objízdnou trasu dodržují vědí i policisté. Potvrzuje to policejní mluvčí Magdalena Vlčková. „Policisté reagují v souvislosti s tím na všechna přijatá oznámení na linku 158. A do těchto oblastí vyjíždějí ale také preventivně a namátkově. A to zejména v časech, kdy lze předpokládat vyšší dopravní zátěž a s tím související porušování dopravních předpisů.

Policisté ale nemohou být na objízdné trase neustále.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související