Novinky v safari parku, Kontejnery v Červeném Kostelci a Porcinkule s hudbou. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Safari Park Dvůr Králové zlepšil životní podmínky nosorožců dvourohých východních. Přestavbou starého pavilonu pro ně vybudoval za 20 milionů korun moderní chovné centrum. V plánu je dále propojení areálu zahrady s městských koupalištěm, prodloužení jízdní trasy v safari, úprava výběhů a rozšíření chovné kolekce zvířat.

O chystaných novinkách hovořila s ředitelem dvorského safari parku Přemyslem Rabasem redaktorka Dana Voňková. Dvorská zoologická zahrada vznikla v roce 1946. O necelých 20 let později v jejím čele stanul Josef Vágner, který ze svých devíti afrických expedic dovezl do Podkrkonoší dva tisíce zvířat. Ta pak dala nejen ve Dvoře Králové nad Labem základ velmi cenným chovům.

Čtěte také

Město Červený Kostelec na Náchodsku postupně odstraňuje z veřejných míst kontejnery na papír a plasty. Od poloviny roku zůstanou pouze na jediném místě, u obchodních center. Cílem je podle nezávislého starosty Tomáše Prouzy ještě lepší třídění odpadů. Omezení má navíc zabránit tomu, aby do volně přístupných kontejnerů vyhazovali odpadky podnikatelé.

„Každý občan má možnost zažádat si o přidělení popelnice, ať už na 120 nebo na 240 litrů, na plasty a papír, potažmo mohou žádat i o popelnici na bioodpad. A nic je to nestojí,“ vysvětluje nezávislý starosta Červeného Kostelce na Náchodsku Tomáš Prouza.

Čtěte také

Tradiční Porcinkule v Hostinném letos nabídne víc hudby než v předchozích ročnících. Vedení města ve spolupráci s pracovníky infocentra chystá také oblíbený půlnoční rozhovor obrů a velký ohňostroj. Akce, která začne druhého srpna a potrvá celý víkend, láká každoročně tisíce návštěvníků.

Připravovaný program přibližuje pracovnice informačního centra Jana Exnerová. „Program už je hotový a zveřejněný na našich webových stránkách i na sociálních sítích. My máme program na náměstí už v pátek 2. srpna, jednu kapelu, to dříve nebývalo. A v neděli máme o jednu kapelu víc. Jinak by mělo být vše v podstatě stejné, jak jsou lidé zvyklí.“

autor: baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.