Koše plné hub, Evropské dotace pro pevnosti a Opravy dvou ocelových lávek. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

V radioporadně jsme dnes přivítali Terezu Tejklovou z Mykologické poradny Muzea východních Čech v Hradci Králové. A budeme si povídat o houbařské vášni. „Objevují se některé druhy hub, které jsou běžnější spíše v jižní Evropě. Přibývá hřibů královských, objevila se mřížovka červená," říká mykoložka.

A co doporučuje vzít s sebou do lesa při sběru hub? „Lepší než igelitka je sundat tričko nebo mikinu a udělat si uzlík. Ale za mě je určitě pro sběr hub nejlepší košík," usmívá se Tereza Tejklová, mykoložka Muzea východních Čech v Hradci Králové.

Čtěte také

Města Jaroměř a polské Kladsko získala dotaci milion 700 tisíc EUR, tedy zhruba 43 miliónů korun. Peníze mají použít na zvýšení turistické atraktivity pevností, které se v obou městech nacházejí.

„Evropské peníze umožní vznik nových prohlídkových okruhů, expozic či odpočinkových zón. A také propagaci obou míst s tím, že bude zdůrazněna stavebně historická jedinečnost obou objektů. Současně i jejich dějinná a architektonická provázanost,“ říká mluvčí Královéhradeckého kraje Dan Lechmann.

Čtěte také

Na Benešově třídě v Hradci Králové začali dělníci s údržbou dvou ocelových lávek. Práce potrvají tři měsíce a vyjdou zhruba na tři miliony korun. Stavbaři z lávek v blízkosti místní drogerie a supermarketu odmontují opotřebené nosníky a opraví jejich porušené krytiny. Opraví také ocelový povrch a nanesou antikorozní nátěry.

Řidiči musí dočasně počítat s dopravním omezením, říká mluvčí hradeckých technických služeb Patrik Palátka. „Během oprav platí v okolí lávek přechodná dopravní opatření zamezující vjezd všech motorových vozidel. Objízdná trasa u první lávky u bytového domu č.p. 1541 vede přes ulice Na Potoce, Štefánikova a Hradecká. Druhá objízdná trasa vede přes Brožíkovu a Selicharovu ulici.“

autor: baj
Spustit audio

Související