900 let od první písemné zmínky o Miletínu. Setkali se tam kníže Vladislav I. a biskup Ota Bamberský

10. červenec 2024

Vypravíme se do miletínské kotliny, do města, které najdeme uprostřed údolí na úpatí hory Zvičiny mezi Dvorem Králové a Hořicemi. Přestože má Miletín něco kolem tisícovky obyvatel, tak společenský ani sportovní život tam nezahálí, je velice pestrý. Miletín je rodištěm Karla Jaromíra Erbena a také milovaným domovem tamního starosty Miroslava Noska zvoleného za Starosty a nezávislé.

Jak byste nám Miletín představil?
Miletín je ohromně krásné město v krásném prostředí. Máme rybníky, zvlněnou pahorkatinu, krásné louky a myslím si, že také velké štěstí, že tam můžeme bydlet a žít. Navíc kopec Zvičina, to je takový náš guru. Tam jsou krásné výhledy, nádherné.

Miroslav Nosek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Miletín také letos slaví jedno velké a významné kulaté výročí.
Je to skutečně tak. Miletín má 900 let a patříme tak mezi nejstarší města a sídla v rámci celého Královéhradeckého kraje. Je to u příležitosti první písemné zmínky, když u nás na vodním hradě tenkrát byl Vladislav I., tehdejší kníže, a přivítal tam Otu Bamberského, biskupa, který jel kristianizovat Pomořansko. V Miletíně se setkali a je z toho první písemná zmínka o našem městě. Tak jsme moc rádi, že se tenkrát ti dva vysocí hodnostáři u nás potkali. Díky tomu jsme tak historicky známé městečko. Byl to rok 1124.

Karel Jaromír Erben, všem dobře známý, na vás v Miletíně vykoukne téměř z každého okna a zákoutí, protože jsme na něj náležitě hrdí.
Miroslav Nosek, starosta Miletína /STAN/

Ještě bych zmínit další významnou historickou událost v Miletíně, datum 7. listopadu roku 1811. Vy už víte, kam mířím.
Míříte na našeho nejslavnějšího rodáka, kterého znají všechny nejen dětí, ale i dospělí. Je to Karel Jaromír Erben, všem dobře známý, který na vás v Miletíně vykoukne vlastně téměř z každého okna a zákoutí, protože jsme na něj náležitě hrdí. Onoho 7. listopadu roku 1811 se u nás narodil.

Čtěte také

V Miletíně máte dokonce i jeho rodný domek, který ale vlastně není tím úplně původním.
Není úplně původní, ale na tom místě stál rodný domek Karla Jaromíra Erbena. Jenže Miletín postihl velký požár, město bylo prakticky zničeno a Karel Jaromír Eben se tam už potom nerad vracel. Ale na tom místě se postavil domek podobný tomu, kde se on narodil a kde žil. Je to krásné místo a určitě doporučuji se přijet na něj podívat. Máme i naučnou stezku Karla Jaromíra Erbena, která má několik zastavení. Vede krásnou přírodou, polními a lesními cestami, je bezbariérová, nejdete nikde po silnici, takže vás na ní rádi přivítáme. Je to příjemná, nádherná procházka.

A v rodném domku je muzeum?
Ano, je tam muzeum, které se věnuje životu a dílu Karla Jaromíra Erbena. Máme tam téměř všechna vydání Kytice, kterých je obrovské množství. A Kytici můžeme zakoupit i v našem infocentru, kde se na osobnost slavného spisovatele také soustřeďujeme.

Čtěte také

Ještě nám povězte, slavné Erbenovy miletínské modlitbičky také souvisí s Karlem Jaromírem, je to tak?
Je tam spojitost. Ale asi vás překvapím, že ne zase tak úplně přímá. Protože všichni si myslí že Erbenovy modlitbičky mají přímou souvislost se slavným spisovatelem. Ale je tam velice vzdálený příbuzenský vztah, dokonce současný majitel se jmenuje také Karel Jaromír Erben, má tři jména. Ale je to hodně vzdálené příbuzenstvo, přes několik kolen. Tedy je to vlastně souhra jmen.

Miletínské modlitbičky, kdyby náhodou někdo nevěděl, jsou takové perníčky, které zase mají inspiraci v modlitebních knížkách. Protože se jim podobají.
Přesně tak. Dříve bylo zvykem, že v neděli chodili skoro všichni do kostela a po mši se pánové odešli do restaurace občerstvit a dámy chodily dál, korzovaly. A tehdejší cukrář pan Erben vymyslel něco zvláštního a zajímavého. Vymyslel perník ve tvaru modlitební knížky, na kterém je ještě i křížek z oříšků nebo mandliček. Tak to vzniklo a je to opravdu moc dobré. Doporučuji přijet do Miletína a odvézt si modlitbičky. Cukrárna Erbenů na našem náměstí také oslavila už 200. výročí před lety.

Doporučuji přijet do Miletína a odvézt si modlitbičky. Cukrárna Erbenů na náměstí také už oslavila před lety své 200. výročí.
Miroslav Nosek, starosta Miletína /STAN/

Jak se žije u vás v Miletíně? Máte všechno tam máte a co ještě potřebujete?
Na to, jak jsme malinké městečko, tak doopravdy máme veškerou občanskou vybavenost. Kultura, sport, zdravotnictví, prostě kam se podíváte, tak vše máme. Myslím, že to je i věc, která lidi k nám láká, že mají vše na dosah ruky. Máme tam i možnost zaměstnávání, máme nějaké firmy a továrničky.

Čtěte také

Většinou se menší města a obce vylidňují, ale vám tedy narůstá počet obyvatel?
Je to skvělá zpráva, máme radost z toho, že přibýváme. Doufám, že tomu tak bude i nadále.

Je ale nějaká bolest Miletína, kterou chcete vyřešit, ale nedaří se?
Bolest, já bych neřekl. Prostě problémy přichází a odchází. A my jsme tam od toho, abychom je řešili. Teď jsme měli trošku problém s domovem se zvláštním režimem, který bude u nás stavět Královéhradecký kraj, část obyvatel se proti tomu vzepřela. Ale myslím si, že už jsme za tím. Máme před sebou výstavbu bytového domu, chceme rekonstruovat ulici Na Pláckách, a v ulici Lacinova budeme dělat novou ulici, takže to jsou naše hlavní úkoly. A trošku nás trápí mateřská školka. To souvisí s tím, že nám roste počet občanů. Do mateřské školky nám zatéká, ale řekli jsme si, že nebudeme dělat jen střechu, chtěli bychom přistavět první patro, aby byl zajištěn dostatek míst pro děti v naší školce.

Čtěte také

Miletín je také vyhlášený počtem nejrůznějších spolků, vás to tedy opravdu žije.
Máme toho hodně a já bych nerad na někoho zapomněl. Žijeme zkrátka kulturním, společenským a sportovním životem. Nejstarším spolkem je Divadelní soubor Erben Miletín, který se nám stará o kulturu. A pořádáme dva divadelní festivaly. Dalším spolkem je Sportovní klub Miletín, tam musím pochválit všechny, že odvádí skvělou práci s dětmi. Rozkvétá u nás také dětský fotbal díky Láďovi Markovi, který se tomu opravdu věnuje. Je to prostě jeho skvělá práce. Máme mažoretky, který jsou dokonce vicemistryně Evropy. A pak máme Aničku Dubeneckou, která se zúčastnila letos mistrovství Evropy v překážkovém běhu v Itálii a skončila na skvělém čtrnáctém místě, takže jsme na ni hrdí. Máme i dospělý fotbal, tenis, nohejbal, plážový volejbal, stolní tenis. Máme rybáře, myslivce, kteří se starají o přírodu. Je toho hodně. Ostatním se moc omlouvám, nestačil jsem vyjmenovat všechny.

Co byste nás pozval? Chystáte na prázdniny nějakou velkou akci?
Chystáme a už jich máme hodně také za sebou. Jak slavíme těch 900 let, tak máme za sebou úspěšný masopust i sraz rodáků. A čekají nás další akce, 20. července budeme mít rockový festival k 900 letům, první zářijový víkend máme orientační cyklozávody, který se budou vztahovat k Miletínu, má to už svou velkou tradici. V srpnu nás čeká ještě Michalův běh, to je už také tříletá akce, a hlavně 14. září máme největší akci, moc se na ni těšíme. To bude vyvrcholení oslav 900 let našeho města. A bude to představení sousoší Epopej Miletína, šestimetrová vysoká socha Oty Bamberského a Vladislava I. Všechny zvu, protože to bude unikát. Už teď je o sochu velký zájem z řad odborné veřejnosti, dokonce nám už ji chtěli vzít na nějakou výstavu. Tak jsme řekli, ne, zůstane u nás.

Miroslav Nosek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Naším hostem byl miletínský starosta Miroslav Nosek. Moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.