Zvičina je hora a my jsme ze Dvora, hurá! Skautský tábor u Kalu dobyl Bastilu, teď bojuje s deštěm

8. srpen 2023 07:25

Holínky, pláštěnky, a také program přizpůsobený deštivému počasí - to zatím provázelo bezmála dvacet účastníků ze skautského střediska Zvičina ze Dvora Králové nad Labem. Na táboře v zalesněném údolí blízko obce Kal na Peckovsku umí nepřízni počasí statečně odolávat.  

V přírodě jim chutná, noční hlídky zvládají stejně jako první pomoc a vaření a těší se, až se obloha vyjasní. Jejich dobře ukryté tábornické sídlo objevila s pomocí rádce dne Maxe Šturma a oldskauta Josefa Langfelnera Vlaďka Wildová.

A počasí jako na houpačce zažívají dvorští skauti na svém letošním táboře dál. Slunečných dnů bylo zatím poskrovnu, ale na dobré náladě to, zdá se, účastníkům neubralo. Navíc do 12. srpna, kdy základna osiří, se ještě leccos změní.

Věří tomu i vedoucí tábora, oldskaut Josef Langfelner. V jeho doprovodu Vlaďka Wildová zavítala do sucha pod střechu táborové kuchyně. Tam se dozvěděla i o letošním hlavním tábornickém tématu.

Skautský tábor u Kalu na Peckovsku dostává každý rok na konci pobytu jiné jméno podle toho, co se tam událo. Teď ještě nemůžeme předjímat, proto vás radši seznámíme se zdejším tábornickým příběhem, který tak trochu odkazuje i k Rychlým šípům.

Čtěte také

Každý rok přes zimu zůstává v údolí u Kalu tábornické zázemí v podobě kuchyně, jídelny, sociálek, i takzvaných chladniček.

„To jsou staré vyřazené lednice, které dostáváme od rodičů, abychom měli kde uchovávat potraviny. Samozřejmě jen krátkodobě, protože elektřinu tady nemáme. Po ty roky, co tu táboříme, se nám stalo dvakrát nebo třikrát že jsme tady po zimě měli poničené věci, třeba i vytahané z boudy a pobořené kadibudky," rekapituluje vedoucí tábora Josef Langfelner, který je ve zdejší lokalitě už po třiatřicáté.

Zvičina je hora a my jsme ze Dvora, hurá! Skautský tábor u Kalu dobyl Bastilu

„Ti, kteří tu škodili, se pak přiznali sami s tím, že neměli tak hezké prázdniny jako máme my tady. Chodili nás prý pozorovat, slyšeli, jak se bavíme, jak si vyprávíme vtipy, zpíváme si písničky. Tak nám asi trochu záviděli,“ dodává Josef Langfelner.

Čtěte také

A vzpomíná, že tu s nápravou pomáhal i někdejší účastník tábora, dnes otec jednoho z mladých výtržníků z okolí. Přišli i další rodiče, maminky z okolí napekly buchty a ruku k dílu přidali i mladí vandalové.

Náš rozhovor pak přerušil další prudký liják, už několikátý ten den. Vlčata, roveři, skauti a oldskauti ze střediska Zvičina ze Dvora Králové nad Labem. ale přece nejsou žádná „ořezávátka“ a dál se společně vracejí do období Velké francouzské revoluce a k dobytí Bastily v jednom z kalských údolí, kde na ně čeká poklad, ale hlavně prázdninové dobrodružství.

Spustit audio

Související