Krkonoše a jedny z nejkrásnějších květů jiřin u nás? Vezmeme vás do horské zahrady nad Malým Labem

9. září 2024 09:25

V krkonošském Horním Lánově, ve 450 metrech nad mořem, je na horském svahu jedna z nejkrásnějších jiřinkových zahrad u nás. Květina původem z amerických tropů je tu jako doma.

Dům v horách, vysoko na kopci. Jsme v zahradě pana Vladimíra Nedeliaka a tady nádherný barevný záhon křehkých jiřin. A tam nahoře ještě další a další záhony. Jiřinky mají rády slunce, jak se jim tedy v Krkonoších daří?

Čtěte také

„Tady je výhoda větší vlhkosti. Jiřiny si berou vlhko ze vzduchu, dýchají listy. Ale i když byl letos velmi suchý rok, tak jiřinky krásně šly,“ říká Vladimír Nedeliak.

Má tady stovky jiřin a deset odrůd dokonce sám vyšlechtil. „Měl jsem 2 000 druhů. Na to, co bych mohl udělat, bych jich mohl mít i víc, ale musím se každý rok mírnit. Protože roky už mi také přibývají. Příští rok v říjnu mi bude osmdesát. Takže podle toho se i musím chovat.“

Z výstavy v roce 2018

„Je za tím neskutečná práce, ale když chce člověk něco dokázat, tak to musí dělat srdcem. Jezdím i na různé výstavy, medailí tam mám asi padesát.“ Nejlepší expozice, největší květ. Ten má průměr 32 centimetrů. 

Čtěte také

Přicházejí se lidé podívat na jiřinky? „Ano, chodí sem. I Němci se tu zastavují. A koukají. To jsou jak v Jiříkově, či v jiřinkovém vidění. Říkají, že to není možné tohle v Krkonoších. A když přijdou lidé z okolí, tak dostávají jiřinky, které si vybrali, ode mne zdarma. Říkám jim, neděkujte, já mám radost, že budou další lidé květiny pěstovat.“

„Já když tady na zahradě ráno sedím, koukám na ty jiřiny, tak si říkám, to je nádhera. Ve světě jich je vypěstováno celkem 35 tisíc druhů. A v Čechách se o ně zasloužila především venkovská inteligence v hradeckém kraji.“

Páter František Hurdálek založil v České Skalici na Náchodsku i slavné jiřinkové bály. „Ano, já jsem tam vystavoval. A letos tam budu také, v Muzeu Boženy Němcové. To je fantastický zážitek,“ dodává Vladimír Nedeliak.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související