V Martínkovicích u Broumova se na letním táboře učí ovčácká psí plemena pracovat se stádem ovcí

19. červenec 2021 10:47

Martínkovice na Náchodsku jsou každý rok v létě dějištěm výcvikových táborů pro psy. Ovčácká plemena se na nich učí pracovat se stádem ovcí. Někteří to přitom umět nemusí, žijí totiž v paneláku a jejich majitelé je do malé obce nedaleko Broumova dovezli jen proto, aby jim udělali radost.

Na pastvině v Martínkovicích právě skončil výcvik jednoho z pejsků. Jeho majitelka Petra Lášková svého svěřence hodně chválila.
„Když ho pochválím, tak pracuje lépe. Je to už osvědčená taktika, takže se stala součástí motivace. Jde o plemeno Beauceron, francouzský ovčák, takže velký pomocník ovčáka, staré francouzské psí plemeno."

Čtěte také

Petra Lášková vysvětluje, že doma ovce nemají, ale ráda na tento tábor svého psa přihlásila, aby si užil.
„Protože má tento pejsek hlídání oveček v krvi a v genech, tak mu to chci dopřát. Je to pro nás taková každoroční sezónní záležitost tady v Martínkovicích."

Do ohrady přichází paní Soňa, která kvůli tomuto táboru přijela dokonce až ze Slovenska.
„U nás možnosti takových týdenních táborů moc nejsou. Jsou možnosti na trénování s ovečkami, ale spíše pro Border kolie než pro tradiční plemena. Tak jezdím do Martínkovic. Můj Chorvatský ovčák se na to moc těší."

Martínkovice na Náchodsku jsou každý rok v létě dějištěm výcvikových táborů pro psy

A dodává, co si na závěr tábora ještě vyzkouší.
„Určitě vyvedení ovcí z ohrazeného místa, nějaké překážky a slalom. Uvidíme, co ještě dalšího. Jak říkala má předřečnice, také si tento tábor můj pes užívá a já se mu přizpůsobuji."

Jeden turnus psího tábora v Martínkovicích u Broumova právě končí. Už brzy se sem ale majitelé psů sjedou na další.

Spustit audio

Související