Nové Město nad Metují by mohlo mít znovu letní koupaliště. Radnice uvažuje o obnově areálu

20. prosinec 2019 10:02

Nové Město nad Metují uvažuje o obnově areálu letního koupaliště. Lidem přestal sloužit v devadesátých letech minulého století. V rozpočtu na příští rok má radnice vyčleněných víc než tři a půl milionu korun na projekční práce související s případnou obnovou. Na samotné obnově historického koupaliště se ale zastupitelé zatím neshodli. 

„Já proti koupališti nic nemám," říká zastupitel Nového Města nad Metují Jan Čopík z ČSSD. Právě tato strana obnovu koupaliště má ve svém programu.

Čtěte také

Podle Jana Čopíka by bylo ideální začít budovat s pomocí dotace, je ale prý potřeba zjistit a vyřešit některé další věci.
„Musí se dohledat, jestli tam nežijí chránění živočichové a tak dále."

Další problém může být s dopravou a nebo dopadem obnovy na lidi žijící v okolí areálu.

Podobný názor má také další ze zastupitelů Jiří Sláma, zvolený za sdružení Nové Město.
„Je tam ještě spousta otazníků, které je zapotřebí vyřešit. Doprava, jak se tam vůbec dostat, stoletá voda a ochranný val."

Především v otázce dopravy se shodnou prakticky všichni oslovení. Město si proto nechá vypracovat dopravní studii. S prvotními náklady se počítá už v čerstvě schváleném rozpočtu na příští rok.

Léto, bazén, koupání (ilustrační foto)

Podle místostarosty Libora Hovorky, zvoleného za ODS, má radnice připravených zhruba tři a půl milionu korun.
„Z té částky by se měla hradit projektová dokumentace a vybudování ochranného valu proti stoleté vodě. Protože to je podmínka nutná k tomu, aby na tom místě vůbec mohlo něco vzniknout."

Čtěte také

Bývalé koupaliště chátrá už od devadesátých let minulého století a momentálně připomíná zarostlou louku.
„Je tam betonová vana původního bazénu. A plánuje se, že pokud by vzniklo nové koupaliště, tak by to měl být biotop, který využije ono bývalé místo po bazénu, které se opatří nějakou fólií, a vybuduje se technologie na čištění vody koupaliště nikoliv pomocí chemie, ale přírodní cestou."

Otázkou je, kolik peněz by obnova historického koupaliště stála celkově.

Místostarosta Libor Hovorka odhaduje náklady na 40 milionů korun, podle starosty Petra Hableho z Volby pro Nové Město je pro přesnější určení ceny potřeba počkat.
„Ta částka bude jasná, až budeme mít projektovou dokumentaci, ideálně schválené stavební povolení a vysoutěženo."

Ještě předtím se ale na podobě koupaliště a řešení zmiňovaných problémů musí shodnout zastupitelé.

Spustit audio

Související