Nováčkovské chyby začínajících cyklistů. Začněte sedlem, protože na kole se musíte cítit pohodlně

1. červen 2022

Jedním z nečekaných důsledků covidové pandemie je ohromné zvýšení zájmu o cyklistiku. Na silnicích i v terénu vídáme mnohem víc cyklistů. Někteří se ke kolu s nadšením vrátili znovu po letech, jiní s tímto koníčkem teprve začínají. Ovšem zkoušení nových věcí přináší riziko „nováčkovských chyb“. 

Odborník na kola Lukáš Vostrovský hovoří v naší radioporadně na téma: chyby začínajících cyklistů, jak správně zvolit a nastavit sedlo, přednosti a záludnosti nášlapných pedálů, cyklistické oblečení a výběr správné přilby.

Dáte si paty na pedály a když budete šlapat, tak byste měli jít do propnutých nohou, ale nevyklánět se v kyčlích a necestovat po sedle.
Lukáš Vostrovský, expert na cyklistiku

Vzrostl velký zájem o cyklistiku a nových kol byl nedostatek, muselo se na ně někdy i dlouho čekat. Jak je to teď?
Myslím si, že dle skladových zásob to můžete působit, že kol je teď víc než dřív a je jich dostatek. Nicméně bicykly v cenové kategorii od nějakých 12 do zhruba 30 tisíc skutečně i nadále chybí. Po těch je momentálně hlad.

Lukáš Vostrovský ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jaké informace bychom si měli dát dohromady ještě předtím než přijdeme do prodejny kol?
Pokud něco bude začínat s cyklistikou, tak bude jistě přemýšlet prioritně o trekingovém nebo horském kole. Potom budou jistě lidé, kteří se budou zajímat rovnou o silniční kola na hladké povrchy. A v dnešní době je rostoucí trend kol, která jsou určena na cestování. Můžete si s sebou vzít víc batůžků a okolo si osadit různými taškami.

Čtěte také

Co vlastně určuje cenu kola? Protože jsou obrovské cenové rozdíly u bicyklů.
Primárně je to o materiálech a o tom, kolik vývojáři stráví času s vývojem nějakého komponentu. Všeobecně se dá říct, že levnější kola jsou dostačující pro největší skupinu lidí. S tím, že to stačí. Závodník potom sáhne určitě po kole od 50 tisíc výše, protože to zpracování vydrží větší extrémy, těžší terény a určitě to bude také lehčí okolo.

Důležité asi je se na kolo posadit a zkusit se i projet.
Jedna věc jsou informace z internetu, které bych používal spíše jen jako katalog toho, jaké jsou možnosti a trendy, co je na trhu. Ale úplně nejdůležitější je kolo si vyzkoušet. Zkusit se na něm projet alespoň 2 minuty někde třeba i po chodníku. A prodejce by vám měl poradit, jak on vnímá váš posed na kole. Určitě vždy doporučuji návštěvu prodejny a poradit se s odborníkem.

Čtěte také

Tak se pojďme podívat na posed a samotné sedlo, abychom nevypadali jak vosa na bonbónu.
Když si sedneme na kolo, prodejce nás podrží, dáme si nohy na pedály, tak je hrozně důležité začít právě sedlem. Dáte si paty na pedály a když budete šlapat, tak byste měli jít do úplně propnutých nohou, ale nevyklánět se v kyčlích a necestovat na samotném sedle. Takže první je dobře si nastavit sedlo.

Potom se podívat v návaznosti na řídítka a ideální je vycházet z toho, aby řídítka byla v jedné rovině se sedlem, možná pro někoho může být pohodlnější mít je třeba o centimetr výš. Naopak správně je, když jsou řídítka třeba o centimetr níže. Potom závodníci v extrému je mají třeba i 5 cm níže, ale ti to mají už zase z jiného důvodu.

Čtěte také

Jsou nějaké vychytávky a vylepšení, aby nám bylo na kole pohodlně, aby nás nic nebolelo, když si uděláme výlet?
Určitě jsou prodejci, kteří vám i s šíří sedla poradí. Když to zjednoduším, tak existují tři základní šířky sedla. Chlapi mívají zpravidla tu nejužší a kola se primárně prodávají právě s těmito sedly. Potom jsou chlapi větších rozměrů a mají sedací kosti dál od sebe, takže potřebují v sedle širší oporu.

Také ženy potřebují vzhledem ke stavbě svého těla širší sedla. A pak jsou ještě opravdu hodně široká sedla, ale ta se používají třeba z důvodu, že někdo nepoužívá cyklistické kraťasy, tak aby pro něj byla jízda komfortní. Zase je to ale na úkor váhy a nějakého designu.

Ještě se zeptám na materiály. Existují gelová sedla, známe na klasických kolech kožená sedla. Ale jsou jistě i lepší.
To je opravdu těžká otázka. Protože i kožené sedlo, když má dobrý tvar a sedí vám na šíři vašich sedacích kostí, může být úplně perfektní. Nejprodávanější jsou asi gelová a pěnová sedla, ale i takové tvrdé kožené sedlo, pokud sám krásně takříkajíc sedne, může být fajn.

Jana Kudyvejsová a Lukáš Vostrovský ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou cyklistickou radioporadnu s Lukášem Vostrovským si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související