Špagetový koláč se špenátem a lososem. Barevně i chuťově vyladěný kousek Itálie na vašem talíři

29.3. Vaříme s Habadějem
Možná i vy si občas dáte těstoviny a volíte je proto, že jsou vždy brzy hotové. Zapomeňte na špagety s kečupem a eidamem a zkuste si je jako koláč se špenátem a lososem. Určitě nebudete litovat.
Těstoviny jsou bezpochyby nejoblíbenějším jídlem, pokud chcete uvařit rychle a tak, aby si všichni pochutnali.
- 500 g špaget
- 400 g filé z lososa
- 200 g špenátu
- 8 vajec
- 200 ml mléka
- 200 ml smetany ke šlehání
- 3 stroužky česneku
- olivový olej
- muškátový oříšek
- sůl
- pepř
Kromě balíčku těstovin navíc nepotřebujete příliš mnoho dalších surovin. Možná i naopak. A ty netradiční kombinace jsou často nejlepší!
Když se řekne těstoviny, mnoho z vás první napadne červená omáčka. Základ z rajčat je ve spojení s pastou asi nejobvyklejší. Hned poté přijde na řadu omáčka bílá. Krémová konzistence se základem ze smetany, jogurtu nebo čerstvého sýra, doplněná velkou porcí sýra. Zkuste však dnes špagetový koláč se špenátem a lososem.
Těstoviny jsou potravinový produkt, který se vyrábí z nekynutého a chemicky nekypřeného těsta. Pocházejí z Itálie. Připravují se zejména z pšenice, pitné vody a přídavných látek k jejich obarvení nebo ochucení. Těstoviny se doporučují vařit v osolené vodě (zhruba jeden litr vody na 100 g těstovin).
Postup:
Špagety uvaříme v osolené vodě a scedíme.
Lososa nakrájíme na kostičky o rozměrech přibližně 2 x 2 cm.
Špenát opláchneme.
Česnek očistíme a nakrájíme na plátky.
Špenát s česnekem orestujeme na rozpáleném oleji.
Troubu předehřejte na 180°C.
Ve velké míse smícháme špagety, lososa a dušený špenát.
V jiné misce rozšleháme vejce se smetanou, mlékem a pepřem. Polovinu směsi nalijeme na špagety, promícháme a lžící navrstvíme do vymazané dortové nebo koláčové formy.
Koláč pečeme v troubě 15 minut, potom zalijeme směsí vajec a mléka, která nám zbyla a pečeme ještě asi 25 minut do zlatohněda.
Tak, dobrou chuť!
Související
-
Těstoviny s pečenou zeleninou. Opravdovou Itálii na talíři podáváme ozdobenou čerstvou bazalkou
Možná i vy si občas dáte těstoviny a volíte je proto, že jsou vždy brzy hotové. Zapomeňte na špagety s kečupem a eidamem a zkuste si udělat těstoviny s pečenou zeleninou.
-
Gratinované těstoviny se špenátem, kuřecím masem a strouhaným sýrem. Nostalgie v novém kabátě
Zapečené těstoviny jsou velmi rychlé a jednoduché jídlo, při jehož přípravě není třeba se striktně držet předepsaných surovin. Navíc je zvládnou připravit i začátečníci.
-
Místo šunkafleků zapečte těstoviny s brokolicí. Zelená je typická pro jaro, kdy se příroda probouzí
Zapečené těstoviny patří k nejmilovanějším a nejrychlejším jídlům, přitom vždycky vypadají tak, že jste si s nimi dali patřičnou práci. A nemusíte je připravovat zvlášť.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.