Dušená kapusta tety Emilky s výpečky od Jany Havlíčkové nabízí jemné propojení českých chutí

Kapusta místo zelí je mnohem jemnější varianta k vepřovým výpečkům. Cibulka, česnek, kmín, všechny chutě se krásně propojí. Vařila a pekla Jana Havlíčková z Horního Slavkova.

Ingredience
  • Na dušenou kapustu:
  • ½ hlávky kapusty
  • 4 brambory
  • 1 litr hovězího vývaru
  • 1 lžička kmínu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička sušeného česneku
  • ½ lžičky mletého pepře
  • Na jíšku:
  • 100 g másla
  • 1 cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  •  
  • Na výpečky:
  • 500 g vepřového plecka
  • 3-5 stroužků česneku (podle velikosti)
  • 2 lžičky sušeného česneku
  • 2 lžička soli
  • 2 lžičky kmínu
  • 100 ml vody

Postup

Maso nakrájíme na kostky, dáme do pekáče a zasypeme sušeným česnekem. Přidáme tři stroužky česneku nakrájené na plátky a rovnoměrně je rozprostřeme mezi kostky masa. Směs osolíme a pokmínujeme, promícháme a zalijeme trochou vody.

Pečeme na 170 °C přibližně 45 minut. Občas promícháme, přeléváme a pečeme doměkka.

Půlku kapusty rozkrojíme na čtvrtky, odstraníme košťál a každou čtvrtku ještě na další tři díly. Kapustu pak nastrouháme najemno ručně nebo v robotu.

Ke kapustě přidáme brambory nakrájené na kostky. Zalijeme vývarem, promícháme, přidáme kmín a vaříme doměkka.

Uvařenou kapustu s bramborami rozšťoucháme šťouchadlem na brambory. Brambory to zahustí a kapusta zůstane ještě trochu celá.

Připravíme si jíšku. Na pánvičce rozpustíme máslo, přidáme cibulku a osmahneme ji dorůžova. Nesmí být moc tmavá. Přidáme mouku a restujeme dvě tři minuty. Mouku nesmíme spálit (přepařit).

Kapustu s bramborami uvedeme zpět do varu a přidáme jíšku. Vaříme aspoň 10 minut, aby se mouky provařila. Dochutíme solí, pepřem propasírovaným česnekem a přidáme i trochu sušeného.

Přiklopíme pokličkou a necháme chvilku rozležet, než se dodělá maso v troubě.

Jana Havlíčková

Recept pochází od tety Jany Havlíčkové, která bydlí na Moravě. Byla to vynikající kuchařka a recept je starý přes 50 let. Její manžel toto jídlo přímo miluje.

Paní Havlíčková je ovšem i zdatná cukrářka. Ráda peče známým na oslavy a svatby. Ochutnali jsme její kynuté velké koláče, byly luxusní. Během přípravy jídla jsme si hráli a házeli míček jejímu pejskovi.

Patrik Rozehnal a Jana Havlíčková
autoři: Patrik Rozehnal , djo