Sklenku na víno držíme vždy jen za stopku. Rozdíl je ve výšce, říká Ladislav Špaček

Svatomartinský víkend si žádá svatomartinské víno. A nás zajímalo, jak se správně drží vinná sklenička. Jiné je to u bílého vína, jiné u červeného a jiné u sektu. Jasno nám v tom udělá Ladislav Špaček.

Na slavnostně prostřené tabuli jsou číše to nejušlechtilejší, co na stole po celou dobu spočívá. Takovou číši vezmeme během večera i třicetkrát do ruky, a proto musíme úzkostlivě dbát o její čistotu.

Víno nesmí ztratit jiskru

Nikdy neuchopíme číši za tělo, tedy za ten kalich, jinak bychom číši upatlali a zanechali na ni matné otisky prstů. Víno by ztratilo jiskru, svoji důležitou charakteristiku. Navíc bychom nápoj oteplovali. Vždycky držíme jenom za stopku!

Červená vína držíme nahoře, protože číše na červené víno jsou velmi objemné. Bílá vína minimálně uprostřed. A sekty nebo šampaňské držíme úplně dole, neboť je potřebujeme popíjet nejchladnější.

A ještě jedna maličkost. „Když číši vzdalujeme ústům, vždycky náš pohled musí patřit okraji sklenice. Nemůžeme v živé konverzaci se sousedy položit sklenici na stůl a za tři minuty si všimnout, že na okraji číše jsou zbytky brambor nebo kousek řízku, co jsme měli předtím,“ usmívá se mistr etikety.

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

autoři: Patrik Rozehnal , djo