Co se žvýkačkou? Žvýkání je praktické a papírek to jistí, radí Ladislav Špaček

7. duben 2024

Žvýkačka je velmi praktická záležitost. Žvýkačku lze jenom doporučit ve společenském styku. Ono to zní trošku zvláštně, možná paradoxně, ale žvýkačka vytváří náš příjemný dech.

Jestliže jsme v nějaké společnosti a hovoříme s různými lidmi ze vzdálenosti šedesáti centimetrů, tak přece jenom je příjemnější, když si předtím osvěžíme dech žvýkačkou. Můžeme samozřejmě někde v ústraní použít i ústní sprej nebo ústní vodu.

Nežvýkáme, převalujeme

Žvýkačku ovšem nežvýkáme jako hokejisti na střídačce. U nich vidíme, jak ty čelisti pracují opravdu důkladně a intenzívně. Tak ne, žvýkáme velmi nenápadně. Žvýkačku v podstatě převalujeme v ústech. V okamžiku, kdy přicházíme do společnosti a ke stolu, žvýkačku odložíme. A teď kam.

Žvýkačku odkládáme na papírek nebo do kapesníčku, který, pokud žvýkáme, musíme mít vždycky v kapse. Je to podmínka, protože tím se zbavujeme trapné chvilky, kdy si žvýkačku buď vezmeme mezi prsty a ona se nám krásně přilepí, nebo přemýšlíme, jestli ji nemáme přilepit zespodu ke stolu a podobně. To jsou naprosto hříšné myšlenky.

Musíme mít s sebou papírový kapesníček, který nepoužíváme jako kapesník u stolu, ale slouží pouze k takovým manévrům. Takže vložíme do papírového kapesníčku, a tím se té žvýkačky zbavíme.

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

autoři: Patrik Rozehnal , djo
Spustit audio