Čarujeme s (ne)obyčejnou čočkou. Udělejte si ji po indicku
Když v bibli Ezau vyměnil s bratrem Jákobem prvorozenectví za mísu čočky, měl sice pořádný hlad, ale také rozum. Drobná luštěnina nejen zasytí, ale hlavně má neskutečně mnoho podob a možností.
Pokud už vaše blízké nebaví čočka nakyselo, máme pro vás originální způsob, jak jim čočku připravit. Zkuste si uvařit červenou čočku podle našeho receptu.
Čočku na indický způsob můžete připravit jak z červené čočky (je poměrně rychle vařená), ale i z naší běžné čočky. Lze koupit také hnědou či zelenou kulatou čočku, kterou když namočíte, uvaříte poměrně rychle a navíc se nerozváří.
Suroviny:
300 g červené čočky, 3 dl zeleninového vývaru, 3 brambory, 1 cibule, ½ dl přepuštěného másla, 40 ml oleje, jarní cibulka, 1 lžíce nakrájeného koriandru, šťáva z jednoho citrónu, 1 lžička kurkumy, ½ lžičky rozdrceného koriandrového semínka, ½ lžičky rozdrceného hořčičného semínka, ½ lžičku drceného římského kmínu, chilli paprička červená, sůl
Postup:
V malém kastrolu přivedeme k varu vodu a krátce v ní povaříme čočku. Když je napůl měkká, přecedíme ji a necháme vypařit.
Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme v kastrolu na másle s olejem. Když začne cibule zlátnout, přimícháme kurkumu, chilli papričku, drcený koriandr, hořčici a kmín a necháme zpěnit. Pak přidáme na kousky nakrájené brambory, vše zalijeme vývarem a necháme dusit.
Když jsou brambory téměř měkké, přidáme čočku a už jen krátce povaříme. Nakonec vše podle chuti přisolíme, ochutíme limetkovou šťávou, přimícháme nakrájenou jarní cibulku a koriandr a rozdělíme do misek.
Čočka je vysoce koncentrovaná potravina, která obsahuje málo vody, což z ní činí jedinečný zdroj energie. Většina této energie pochází z proteinů a sacharidů, protože čočka obsahuje jen málo tuků.
Čočka je velmi bohatá na kyselinu listovou a železo, dvě látky, které jsou velmi důležité pro mladé ženy. Železo a kyselina listová pomáhají předcházet chudokrevnosti.
Luštěniny vám doma vydrží dlouhou dobu. Když dostanete chuť, stačí sáhnout po vhodném sáčku nebo konzervě ve spíži.
Související
-
Rybu bych si dal, jen kdyby neměla tolik kostí. Pak zkuste candáta s červenou čočkou
Candát, to je lahůdka s jemným masem, v němž je jen nepatrně drobných svalových kůstek.
-
Čočková polévka s chorizem. To prostě musíte vyzkoušet
Je zdravá, výborná a s pečivem vydá i za hlavní chod. A chorizo, tedy tradiční sušený salám ze Španělska a Portugalska, jí dodá chuť, kterou musíte vyzkoušet.
-
Máte rádi karbanátky? Vyzkoušejte ty bez masa, jen z červené...
Karbanátek je druh hlavního jídla obsahující ve většině případů maso, ale také ho obsahovat nemusí. Jedná se o soudržnou směs například nasekaného a rozemletého mas...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.