Zdraví a skvělá chuť v jednom květu. To je květák zapečený se sýrem
Květák neboli lidově karfiol je rostlina vyšlechtěná z divoké brukve stejně jako například kedluben, kapusta či zelí. Jako zeleninu využíváme jeho zdužnatělé květenství, od něhož byl název vytvořen.
Květák je oblíbený nejen u osob, které nejedí maso, ale jeho skvělou chuť miluje spousta lidí. Dokonce i děti, které se běžně raději zelenině vyhýbají, květáku neodolají. Jak je to možné?
V kuchyni má květák velké uplatnění. A některé recepty, jako například smažený květák, nebo mozeček či květákové placičky, se již staly klasikou. Vyzkoušejte tentokrát jinou, ale o nic méně chutnější variantu úpravy.
A co budete potřebovat na květák zapečený se sýrem:
1 květák rozebraný na růžičky
olivový olej
30 g másla
30 g hladké mouky
1 lžička dijonské hořčice
150 ml mléka
150 ml smetany ke šlehání
60 g sýra s modrou plísní
svazek pažitky
pepř
velká hrst strouhanky
30 g ementálu nebo sýru Krolewski
A postup pro přípravu této lahůdky:
Troubu předehřejeme na 220 °C. Květák rozprostřeme na menší plech, pokapeme olejem, zakryjeme alobalem a dáme na půl hodiny péct.
Mezitím uděláme omáčku. Máslo rozehřejeme v rendlíku, vsypeme mouku a za stálého míchání opečeme do světlé jíšky. Vmícháme hořčici a sejmeme z ohně. Mléko a smetanu slijeme a směsí opatrně přelijeme jíšku.
Metličkou rozmícháme, vrátíme na sporák a minutu až dvě vaříme dokud omáčka nezhoustne. Pak ji sejmeme z ohně a rozdrobíme do ní sýr s modrou plísní a vmícháme nasekanou pažitku.
Květák přendáme do zapékací mísy, přelieme omáčkou, opepřeme a posypeme sýrem smíchaným se strouhankou. Dáme na asi dvacet minut péct při 190 °C. Podáváme posypané pažitkou.
Zajímavost:
Předtím, než začnete s přípravou vašeho oblíbeného květákového pokrmu, doporučujeme ho důkladně omýt, případně ho na chvíli namočit do studené octové vody, která vyplaví veškeré nečistoty. Předejdete totiž i nepříjemnému zápachu, který hrozí při nedostatečném omytí. Poté nejprve odřízněte košťál, následně můžete květák dle vámi vybraného receptu ručně rozdělit na růžičky potřebné velikosti či nakrájet na plátky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.