Nízkoenergetický dům, šetrný k životnímu prostředí. Nové zdravotní středisko v Železnici na Jičínsku

3. duben 2022 08:12

Lékařům v Železnici na Jičínsku před necelými třemi lety hrozilo, že nebudou mít kde ordinovat. Pacienti za nimi chodili do budovy na železnickém náměstí, kterou chtěl její majitel prodat. Vedení obce se pro ně rozhodlo postavit nové zdravotní středisko, do kterého už vstoupili první pacienti. Uvnitř jsou ordinace praktického lékaře pro dospělé a lékařky pro děti a dorost. 

K těmto prostorám patří čekárny, zázemí hygienické, technické a pro doktory a sestry. U budovy vonící novotou se s Danou Kracíkovou, železnickou starostkou (STAN) sešla Vlaďka Wildová.

Čtěte také

Nízkoenergetický dům, šetrný k životnímu prostředí je po roce výstavby v provozu, celkové náklady jsou 12 milionů 600 tisíc korun.

Vytápěný je prostřednictvím tepelného čerpadla, které v létě umožní i chlazení. Na střeše jsou fotovoltaické panely jako zdroj teplé vody a další energie.

„My jsme samozřejmě žádali o dotaci, protože náš rozpočet tak velké investice neumožňuje. Protože je to dům v pasivním energetickém standardu, tak jsme získali přes tři miliony korun z operačního programu životní prostředí a tři a půl milionu korun od Královéhradeckého kraje. Lékařům, kteří budou městu platit nájem, jsme se snažili nízkonákladovou stavbou vytvořit ty nejlepší podmínky, jaké jsme mohli,“ dodává železnická starostka Dana Kracíková s tím, že ve středisku bude fungovat i neurologická ambulance.

Čtěte také

Obvody, které zdejší lékaři mají, jsou poměrně velké. Dohromady je u nich registrováno asi 3 200 pacientů, část z nich jezdí z okolních obcí. „Bylo nutné středisko postavit, jinak by tito lidé byli bez péče a to je prostě chyba. Jakmile na venkově chybí nějaká základní služba, tak se potom venkov vylidňuje.“

Místo na okraji Železnice v blízkosti základní a mateřské školy, kde nové zdravotní středisko stojí, je dobře dopravně dostupné, blízko autobusové zastávky a dá se tu pohodlně zaparkovat.

Všechno je připravené, první pacienti mohou vstoupit
Spustit audio

Související