Netradiční kalendář neziskové organizace Aspekt. Modelem a modelkou se stali handicapovaní lidé

13. prosinec 2022 07:30

Na dopravním hřišti v Náchodě byl slavnostně pokřtěn netradiční kalendář. Na fotografiích jsou zachyceni při práci především lidé s nejrůznějšími zdravotními komplikacemi. Cílem je ukázat, že se i přes svůj zdravotní, mentální nebo třeba psychický handicap mohou prakticky normálně začlenit do společnosti.

Čtěte také

Jsme brzy ráno v areálu dopravního hřiště v Náchodě. Ale paní Ludmila už má hotovo. Zapsala si hodiny a může odejít. Říká, co vše má při úklidu na starosti. „Celý hořejšek, kde cvičí ženy. Dole učebnu a ještě také šatnu."

My se teď ovšem nebudeme bavit o její práci. Ale o tom, že se na čas stala fotomodelkou. „Bylo to pěkné, ale jednodušší je pracovat. I když fotografování bylo příjemné."

Kalendář na rok 2023 mám před sebou. A fotografii paní Ludmily nacházím u měsíce září. Má na sobě hezkou halenku. „Tu nosívám jen na sváteční příležitosti. A tohle byla jedna z nich."

A teď už se z paní Ludmily stala opravdová celebrita, protože se na kalendář také podepsala. „Tento kousek věnuji našemu panu vedoucímu."

Čtěte také

Kalendář si prohlížíme s Lucií Sedláčkovou z neziskové organizace Aspekt. Vypadá krásně. „Když se proběhneme kalendářem, tak na každém měsíci, s výjimkou jen asi dvou fotografií, je vždy někdo z našich klientů. Takže určitě 15 osob se zdravotním postižením v kalendáři najdeme. Někteří už pracují a jiní se na zaměstnání chystají."

Fotografie jsou nádherné, z mnoha míst. A Lucie Sedláčková vysvětluje, proč vznikl. „My jsme si říkali, že takový kalendář nám umožní zdokumentování toho, že klienti se zdravotním postižením jsou velmi schopní, když dostanou příležitost k pracovnímu uplatnění nebo rozvoji svých dovedností."

„Když budeme kalendář rozdávat a lidé ho budou mít ve svých pracovnách nebo na úřadech, tak by je to mohlo inspirovat. To byla naše stěžejní myšlenka," usmívá se Lucie Sedláčková z neziskové organizace Aspekt.

Spustit audio

Související