Slevu na jízdném mohou od 1. září využít cestující v Náchodě také v MHD

31. srpen 2018 10:21

Od 1. září 2018 začne platit státní sleva ve výši 75 procent na jízdné pro občany starší 65 let a pro děti. Málokdo však ví, že tyto slevy se nevztahují na spoje městské hromadné dopravy, tedy MHD.

V Náchodě se vedení města postavilo k této problematice čelem a slevy zajistí i v těchto spojích.

Od září budou studenti a senioři cestovat v Královéhradeckém kraji ve veřejné dopravě se slevou

Vlaky a železnice mají určitě budoucnost (ilustrační foto)

Radní Královéhradeckého kraje schválili aktualizaci smluvních přepravních podmínek Integrovaného dopravního systému IREDO včetně cenových tarifů ve veřejné autobusové
a železniční dopravě. Nové cenové tarify budou od 1. září počítat i se slevou jízdného ve výši 75 procent pro děti, studenty a seniory, kterou zavedla vláda České republiky.

„Není tomu tak ve všech městech, ale my jsme se rozhodli, že slevou podpoříme i MHD, protože tu využívají naši občané především. Slevy na jízdném budeme provozovateli MHD refundovat jako město. Nejde v porovnání s náročnou administrativou o výraznou částku, proto jsme se na tomto řešení dohodli takřka bez váhání," upřesnil starosta Náchoda Jan Birke z ČSSD.

A dodal, že uplatněním slevy pro nejmladší a nejstarší cestující i v rámci městské hromadné dopravy bude navíc zabezpečen tarif IREDO se všemi výhodami www.oredo.cz/tarif-iredo/.

Dodatkem ke smlouvě o provozování městské hromadné dopravy, který radní schválili na svém jednání 15. srpna, je tak zajištěno její financování do výše slevy již od 1. září letošního roku.

ČDS Náchod
autor: Milan Baják | zdroj: Městský úřad Náchod
Spustit audio

Související