Neprodané potraviny ze supermarketu pomáhají v Trutnově potřebným

29. září 2024 07:21

V Česku je řada lidí ve složité životní situaci, jde například o samoživitele, opuštěné seniory a nebo lidi bez domova. Právě ti mají často problém zajistit sobě a svým nejbližším základní potraviny. Právě k nim se teď i díky Potravinové bance jídlo pravidelně dostává, jinak by skončilo v kontejnerech.

Čtěte také

Je krátce po sedmé večer a Mária Kuricová z Potravinové banky si u jednoho z trutnovských supermarketů vyzvedává chlazené, vakuově balené potraviny, kterým končí doba spotřeby. „Máme tady nějaké jogurty, salámy, kynuté knedlíky a lasagne.“

Místo toho, aby skončily v kontejneru, udělají radost lidem v nouzi. Pracovnice Potravinové banky nejprve míří do Centra duševního zdraví RIAPS.

Čtěte také

RIAPS (Regionální Institut Ambulantních Psychosociálních Služeb) nabízí zázemí lidem v krizi, pomáhá třeba i osobám s chronickým duševním onemocněním. Potraviny si přebírá sociální pracovník Radek Sokol, část jich předá kolegům, kteří mají na starost klienty v chráněném bydlení. „Oni si něco rozvezou, protože tam mají také svoji ubytovanou klientelu.

Tím večerní rozvoz potravin nekončí. Další zastávkou je azylový dům pro ženy, matky a otce s dětmi. V něm se jídlo k potřebným dostává během několika minut. „Většinou je to tak, že to tady rozložíme a maminky si po jedné zveme. A my z toho skládáme i nějaký jídelní lístek, aby klientky věděly, co z toho uvařit. Často tyto potraviny ani neznají, protože si je nekoupí, vysvětluje pracovnice azylového domu Renata Polášková. „Vy jste tři? Malý už jí také maso? Dobře, tak vám to dám takto. Paštika a nějaký tvaroh.

Podobně se potraviny, kterým končí doba spotřeby, dostávají v Trutnově a okolí k lidem v nouzi každý den. V supermarketu si je kromě pracovnic Potravinové banky vyzvedávají i zástupci jiných organizací, například dětského domova Dolní Lánov nebo IZP Klučanka.

Spustit audio

Související