Nepřezuté pneumatiky nebo neočištěný automobil od sněhu. I to může být příčinou dopravní nehody

4. prosinec 2022 07:27

Trutnovská policie navyšuje počet dopravních hlídek na silnicích. Někteří řidiči totiž nerespektují dopravní značení, které v horách nařizuje jízdu se zimní výbavou. Reportérka Kateřina Kohoutová vyrazila spolu s policisty na jednu takovou kontrolu na hlavním silničním tahu do Krkonoš.

Čtěte také

Dopravní policista Petr právě v tuto chvíli zastavuje dodávku na hlavním dopravním tahu směrem na Pec pod Sněžkou. „Dobrý den pane řidiči, silniční kontrola. Poprosím, předložte mi řidičský průkaz. A provedeme také dechovou zkoušku na alkohol. A je to v pořádku. Vracím vám řidičský průkaz a přeji šťastnou cestu. Na shledanou.“

Tento řidič má tedy vše v pořádku a proto ho policisté nechají pokračovat dál v jízdě.

Po několika minutách zastavuje dopravní hlídka další automobil. Kromě dokladů, co dalšího se kontroluje? „Technický stav vozidla a samozřejmě zimní obutí. Protože jsme již za dopravní značkou, která to od 1. listopadu přikazuje.

Čtěte také

A když se u tohoto auta podíváme na kola? „Pneumatiky jsou v pořádku. Řidič má na vozidle zimní obutí s dostatečným vzorkem, takže tady není žádný problém.

Policejní hlídky už v minulých dnech zaregistrovaly, že někteří řidiči neměli povinnou zimní výbavu vozu. „Většinou jsou to přijíždějící návštěvníci hor. Myslí si, že když je počasí v nížinách dobré, tak je to v pořádku. Ale pak přijedou do hor, kde se počasí rychle mění a může nasněžit. Už jsme se s takovými řidiči setkali.

Policisté mohou na místě řidiči, který nemá povinnou zimní výbavu vozidla, udělit pokutu. „Můžeme na místě uložit pokutu do výše 2 000 korun.

Čtěte také

Sněžení zatím není v takové míře, sníh zůstává ležet většinou ve vrcholových partiích hor, přesto mají řidiči povinnost, předtím než usednou za volant, své auto důkladně od sněhu očistit.

„Přední a boční okna, ideálně i zadní okno. Neměla by být také vrstva sněhu na střeše auta a měla by být také očištěna všechna světla a státní poznávací značka vozu, dodává policista Petr.

Policisté se s blížící se zimou budou zaměřovat nejen na hlavní dopravní tahy směřující do Krkonoš, ale také na vedlejší silnice.

Spustit audio

Související