Jedete do hor? Tak počítejte se zvýšeným počtem policejních kontrol ohledně zimní výbavy automobilů

29. listopad 2022 10:30

Zima klepe na dveře a trutnovská policie navyšuje počet dopravních hlídek na silnicích. Zaměřují se hlavně na kontrolu povinné zimní výbavy na hlavních dopravních tazích vedoucích do Krkonoš. V terénu byla s jednou dopravní hlídkou i reportérka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

Z taktických důvodů samozřejmě nemohu říct, kde přesně s policisty jsme. Každopádně je to hodně frekventovaná silnice do hor. Značka s povinností zimní výbavy vozidla je odtud umístěna zhruba dva kilometry daleko. Teploměr ukazuje 2 stupně nad nulou a povrch silnice je mokrý a není tedy pod ledem.

Jinak to ale může vypadat na úsecích cest ve vyšších polohách, protože tam právě drobně sněží. Přes noc tady klesá teplota pod nulu a některé silniční úseky jsou zejména po ránu kluzké a je tedy jasné, že v této oblasti jsou už zimní pneumatiky určitě nutností.

Podařilo se už policistům odhalit nějaké hříšníky? A co všechno kontrolují?

Čtěte také

Na větší komplikace jsme zatím nenarazili. Dosud se řešil zejména horší vzorek na zimních pneumatikách, kdy policisté domlouvali řidiči, že jeho pneumatiky už opravdu začínají dosluhovat. Nebo policisté také objevili špatně svítící obrysové světlo u jednoho automobilu. Vše tedy zatím řešili domluvou.

Uvidíme tedy, jak budou kontroly vypadat dál. Policisty samozřejmě zajímá také technický stav vozidla, alkohol za volantem, kontrolují také, jestli jsou řidiči připoutáni bezpečnostním pásem a nebo zda za volantem netelefonují.

Kromě povinné zimní výbavy by měli mít řidiči také auto očištěné od sněhu. Proč a dodržují to?

Čtěte také

Ten důvod je jasný. Pokud si řidič automobil od sněhu neočistí, tak problémy na sebe většinou nenechají dlouho čekat. Sněhové čepice na střeše auta po prudkém zabrzdění mohou sjet na přední sklo a řidič za volantem potom nevidí vůbec nic.

Hodně lidí také podle policistů zapomíná očistit boční okna i zadní okno. A jsou i tací řidiči, kteří si udělají na předním skle jen jakýsi průzor, takové malé okénko. To pak vypadá, jako kdyby řídili z tanku. Tedy sednou za volant a vyrazí na cestu, aniž by pořádně viděli na dění kolem sebe.

Důležité je proto mít v autě nejen škrabku a smetáček, ale v případě zapadnutí do sněhu také třeba i lopatu.

Spustit audio

Související