Až se zima zeptá, tak pneuservisy v Krkonoších a jejich podhůří rozhodně mohou říct, že nezahálely

21. říjen 2021 08:44

Už máte objednané auto na výměnu pneumatik? Pokud ne, tak si pravděpodobně chvíli počkáte. Rozšířená otevírací doba, neustále vyzvánějící telefony, čekající řidiči a také chybějící některé typy pneumatik. To je obrázek z velké části pneuservisů v Krkonoších a jejich podhůří. Mechanici přiznávají, že je teď práce opravdu hodně. 

Čtěte také

Na silnicích už se za pár dní objeví značky s povinou zimní výbavou, které začínají platit od 1. listopadu. Navíc ranní teploty už klesají k bodu mrazu a silnice mohou namrzat. Podle majitelů servisů je na přezutí gum nejvyšší čas. Kdo se včas neobjednal, bude si muset počkat.

„Dobrý den! Bohužel, mohu vás objednat nejdříve až na pondělí 15. listopadu," spolumajitel pneuservisu Michal Hanuš právě odmítá zákazníka, který chtěl přezout pneumatiky.

Ukazuje objednávací kalendář, který je na následující dny a týdny úplně plný.
„Máme dost nabito. Momentálně máme kalendář plný až do poloviny listopadu."

Čtěte také

I to, že rozšířili otevírací dobu, prý příliš nepomohlo.
„Teď jsme v práci opravdu od rána až do večera. Včera jsem šel domů v osm večer a ráno od pěti už zase dělám nabídky a fakturace."

David, který právě do servisu dorazil, potvrzuje, že se musel objednat s dostatečným předstihem.
„Určitě, jedině na objednání. Teď už lidé blbnou, takže objednání na přezutí pneumatik je nutné."

Vzhledem k tomu, že jezdí hlavně v Podkrkonoší, na výměnu pneumatik je podle něj nejvyšší čas.
„V horské oblasti je to zapotřebí určitě s předstihem. Sem zima dorazí dřív, po ránu bývá namrzlá silnice už teď. Takže se objednávám raději na dřívější termín."

Čtěte také

„Je lepší být už na zimu připravený. Tady v horách člověk nikdy neví, jak bude zítra. Počasí je tady jako na houpačce," doporučuje Michal Hanuš. Letní pneumatika je na kluzké, namrzlé silnici, opravdu nebezpečná.
„Jak klesá teplota, tak letní pneumatika ztrácí přilnavost a začíná klouzat oproti zimnímu obutí."

I pneuservisy jsou závislé na zahraničních dodávkách. A některé podle Michala Hanuše váznou.
„Často slyším, že není kaučuk a není z čeho vyrábět. Vidím to například u větších agro nebo nákladních pneumatik. Tam už se nám několikrát stalo, že zákazník nějakou pneumatiku požadoval a bylo nám řečeno, že nejsou a letos už možná ani nebudou."

Nápor zákazníků potrvá podle pracovníků pneuservisů nejméně do poloviny listopadu.

Spustit audio

Související