Řidiči nechávají přezutí na poslední chvíli. Servisy mají plné ruce práce

27. říjen 2013

Už jen týden zbývá do začátku platnosti dopravní značky zimní výbava. Na horských silnicích, které jsou touto značkou označené, musí řidiči mít zimní pneumatiky nebo řetězy. S výměnou letních pneumatik za zimní mají v těchto dnech pneuservisy plné ruce práce.

Pneumatické klíče a další nářadí teď v servisech automechanici prakticky neodloží. V těchto dnech je doslova nával.

„Lidi jsou zvyklí se objednávat, seznamy jsou plné na týden dopředu, ale zvládneme udělat i neobjednaná auta. Od rána do večera je práce hodně,“ potvrzuje majitel pneuservisu v Hradci Králové Petr Dědeček.

Samotného přezutí vychází asi na 20 minut. „Zákazník má pak kola umytá a vyvážená. Letní mu naložíme do kufru nebo uskladníme,“ popisuje výsledek Dědeček.

Zákon mluví jasně. Řidiči by měli použít zimní pneumatiky, když klesnou teploty pod sedm stupňů nebo když se dá čekat, že bude sníh a led.

„Řidič je povinen pokračovat dál v jízdě na zimních pneumatikách v případě, kdy mine dopravní značku zimní výbava, a to v období od 1. listopadu do konce března. U osobních vozidel musí být zimní pneumatiky na všech čtyřech kolech a vzorek musí dosahovat hloubky minimálně čtyř milimetrů,“ upřesňuje Jan Čížkovský z krajské policie.

Za porušení zákona hrozí řidiči pokuta až 10 tisíc korun, 5 bodů a zákaz řízení až na jeden rok.

autor: Bohuslav Štěpánek
Spustit audio