Nemocnice a někteří praktičtí lékaři začnou ve středu s plošným antigenním testováním na koronavirus

15. prosinec 2020 14:30

Nemocnice v Královéhradeckém kraji se chystají na spuštění rezervačního systému, který umožní lidem objednat se na plošné antigenní testování na koronavirus. Testování začne ve středu, pro zájemce bude zdarma a podle ministerstva zdravotnictví by výsledky měly pomoci přibrzdit další šíření koronaviru. 

Čtěte také

Testovat se chystá hradecká fakultní nemocnice i všechny krajské nemocnice, spadající pod krajský zdravotnický holding. Odběrová místa v nemocnicích zatím podle pokynu ministerstva zdravotnictví testují pouze pedagogy.

„Nemocnice připravují spuštění rezervačního systému i pro širokou veřejnost tak, abychom mohli začít všechny zájemce testovat," říká mluvčí holdingu Lucie Chytilová.

Právě prostřednictvím rezervačního systému se bude možné na testy v nemocnicích přihlásit.

Čtěte také

Ještě včera nemocnice počítaly s tím, že na plošné testování najedou podle původních předpokladů, tedy až 18. prosince, vládní rozhodnutí všechno urychlilo a rezervační systémy by měly začít fungovat pravděpodobně dnes. Jasno zatím není ani o kapacitách rezervačních systémů.

„Kapacity budou pro začátek spíše v desítkách míst denně u jednotlivých nemocnic. Nicméně budou určitě flexibilní tak, aby je bylo možné do určité míry navýšit," doplňuje Lucie Chytilová.

Čtěte také

Nemocnice mohou zatím zájem lidí o plošné antigenní testování spíš jen odhadovat třeba na základě zkušeností z testování pedagogů.

To začalo 4. prosince a zatímco v prvních dnech byl zájem mizivý, postupně se rezervační systém na jednotlivé dny přeci jen plní, říká mluvčí Fakultní nemocnice v Hradci Králové Jakub Sochor.
„Pedagogických pracovníků jsme například v pátek otestovali sedm desítek. O víkendu byl zájem o testy tradičně nižší."

Odběrové centrum COVID-19 Fakultní nemocnice Hradec Králové spustilo rezervační systém, do kterého se musí přihlásit všichni zájemci o provedení antigenních testů na COVID-19. Testování zájemců z řad veřejnosti spustí centrum na svých odběrových místech ve středu 16. prosince 2020.

Čtěte také

Lidé musí před provedením testu, které jsou zdarma, předložit průkaz pojištěnce ve veřejném zdravotním pojištění ČR, test se provádí výtěrem pouze z nosohltanu.

„Rezervace je nezbytně nutná pro zajištění plynulosti provozu. Zájemci o odběr musí k odběrům přicházet s ochranou dýchacích cest a dodržovat hygienická pravidla a pokyny pracovníků centra,“ uvedla MUDr. Lenka Hobzová, Ph.D., vedoucí Oddělení nemocniční hygieny FN HK.

Plošné antigenní testování bude zdarma a lidem má dát aktuální odpověď na to, jestli jsou v dané chvíli infekční a jestli tedy představují hrozbu pro okolí.

Antigenní test

Přijít na ně může opakovaně každý kdo je součástí systému veřejného zdravotního pojištění, a to třeba i k některým praktickým lékařům. Ti se do testování zapojit pouze mohou, ale nemusí - a řada z nich se k tomu ani nechystá s poukazem na to, že už teď jsou extrémně vytížení a nemají kapacity, navíc nechtějí testováním způsobit další koncentraci pacientů v ordinacích.

Interaktivní mapu míst, kde se můžete nechat otestovat, najdete na webových stránkách ministerstva zdravotnictví.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související