Krajští záchranáři organizují testování na covid-19 u lidí doma nebo v domovech pro seniory

11. prosinec 2020 09:54

V Královéhradeckém kraji pokračuje testování na koronavirus také v domácím prostředí. Je určené pro ty, kteří se nemůžou sami dostat na testovací místa v nemocnicích. 

Seznam takových lidí shromažďují hygienici, samotné odběry pak organizují krajští záchranáři. Odběrové týmy posílají nejen k lidem domů, ale například i do domovů pro seniory a dalších sociálních zařízení.

Čtěte také

„Takže tady máme termobox na provedení výtěrů, kde se vzorky uchovávají. A další box pro veškeré ochranné pomůcky," Jan Kohoutek z firmy, která pro královéhradeckou krajskou záchranku zajišťuje hromadné odběry, právě ze sanitky vykládá potřebné věci a se zdravotní sestrou míří do Léčebny dlouhodobě nemocných v Hradci Králové.

Místo dobře zná, protože je tady na podobném hromadném odběru už počtvrté.

„Vypomáháme při těchto větších akcích na plošné odběry, kdy je to přeci jen časově náročnější," popisuje aktuální roli Jan Kohoutek, který se na testování v různých etapách podílí od jara a i když je teď odběrů méně, byly dny, kdy v terénu strávil přes 12 hodin.

„Provedli jsme asi 1 600 odběrů do konce října, s tím, že jsme byli schopni najezdit i 600 kilometrů v rámci celého Královéhradeckého kraje.

Odběry u lidí doma pak zajišťuje tým krajských hasičů

Kdy a kdo kam pojede řeší Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje ze svého operačního střediska.

Čtěte také

Více vysvětluje vedoucí operátor Vladimír Švába.
„My vždy dostaneme pouze indikovaného pacienta k odběru a vlastně už jen seřadíme takzvaně trasu, kterou konkrétní odběrový tým ten den realizuje. Tak, aby to mělo hlavu a patu, zkrátka nějaký smysl a návaznost."

Je to v podstatě stále nekonečný proces, kterému bylo nutné se přizpůsobit.
„Ano, v první vlně jsem to vůbec nečekal. Počítal jsem s tím, že bude jedna vlna a tím to možná skončí. Teď ten cíl nevidím a pravděpodobně nás ještě čeká hodně dlouhá cesta."

I proto jsou královéhradečtí krajští záchranáři rádi, že odběry v terénu na operačním středisku organizují studenti a nejsou tím zatíženi zaměstnanci, kteří například vyřizují tísňové hovory.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související