Některé regiony v Česku v posledních týdnech vysychají. Sucho trápí také zemědělce na Hradecku

16. květen 2022 07:42

Ceny hnojiv a energií v posledních měsících stoupají a v některých částech Česka teď navíc sužuje zemědělce také sucho. Je to případ právě i Královéhradecka. Umělé zavlažování by tak mohlo podle samotných zemědělců výsledné produkty dále prodražit.

„Když se podíváte, tak tady máte od každé rostlinky vysazené odnože. A ty při současném suchu začne rostlina shazovat,“ ukazuje zežloutlé konce ječmene zemědělec a majitel VH agroprodukt Piletice Jan Věcek.

Čtěte také

Vůbec poprvé tu letos kvůli suchu zavlažují i obilniny. Kvůli vysokým cenám za hnojiva a energie si totiž nemůžou dovolit nechat úrodu zničit. „Cena obilí bude vzhledem z válce na Ukrajině vysoká, tak jsme přistoupili k tomu kroku, že se snažíme alespoň jednou dávkou obilí podpořit. Dát mu vláhu v tomto období, kdy potřebuje, aby vstřebalo hnojiva, která tam dali. A bez vody je ta rostlina nedokáže přijmout.

Podle měření Jana Věcka mu na pole od začátku dubna spadlo jen 6 milimetrů dešťových srážek. Díky vlastnímu zavlažování může uměle napršet o 10 milimetrů víc. „Sucho tady u nás na Královéhradecku je opravdu velmi dramatické.

Čtěte také

Nízký úhrn srážek v posledním měsíci a počínající půdní sucho potvrzuje i Český hydrometeorologický ústav.

„Tady na této mapě vidíme už půdní riziko pro okres Hradec Králové, který je na tom v rámci Královéhradeckého kraje nejhůř. A předpověď, co se týče sucha, není příliš optimistická, uvádí meteoroložka z ČHMÚ Stanislava Kliegrová.

Riziko sucha je také ve středních Čechách a hlavně na jižní Moravě.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související