Nejlakotnější držgrešle Barka v textu Jana Wericha. Do jičínského Káčka se vrátilo divadlo i diváci

12. červenec 2021

Co se děje v Dejvicích, které by měly být spíš Hamonínem, o tom vypráví známá pohádka Jana Wericha  Lakomá Barka z jeho knížky Fimfárum. Příběh plný humoru a moudrosti teď v divadelní podobě ožívá v jičínském K klubu. Po pandemické přestávce se tak zdejší soubor S divadlo opět sešel s diváky na premiérovém představení. Na generální zkoušce natáčela redaktorka Vlaďka Wildová.

Lakomou Barku s gustem hraje Martin Krejčí, který si pochvaluje krásnou roli, ale i skvělé lidi kolem sebe. Podle něj se Barčině lakotě můžeme zasmát, ale taky se z ní poučit.

Záhadný úhyn farářova prasátka

Režisér Martin Zajíček se přidává s tím, že už o nastudování pohádky dlouho přemýšlel, možná už od chvíle, kdy se s textem poprvé setkal. Zapůsobil na něj svým vtipem, i tím, že zachycuje některé typicky lidské vlastnosti, které přežívají věky: lakotu, hamižnost a sobectví.

Werichův text je jedinečný svým humorem a jazykovým vtipem

Inspiraci pro představení našli v Káčku díky Radimu Kalvodovi, herci z Městských divadel pražských, kde měli Lakomou Barku na repertoáru do únoru loňského roku (od roku 2001.)

Čtěte také

Jičínskému S divadlu už vloni pocuchal programové plány koronavirus, a tak hned jak se letos trochu uvolnila protipandemická pravidla, pustili se do zkoušení, dva až třikrát týdně.

„Nejtěžší bylo dát dohromady celý soubor, aby všichni dobře zpívali, protože je tam hodně písniček. K deseti hercům přidejme celé to nezbytné zázemí, ty, kteří pracovali na výpravě, lidi, bez kterých by to prostě nešlo dát dohromady. Všem chci poděkovat. I autorovi písniček Miki Jelínkovi. Ale hlavně panu Werichovi za to, že to tak pěkně napsal,“ dodává Martin Zajíček.

Čtěte také

A ještě než usedne za svou režisérskou „katedru“ v sále jičínského K klubu, tak nabádá herce, aby se před generální zkouškou pořádně rozpohybovali. Pomohou i dřepy.

Pak už je tma v sále, abyste se s přispěním světel, opony, ale hlavně herců, přenesli do Dejvic a do pohádky, o jejímž pohádkovém, tedy šťastném konci, můžete v přítmí spekulovat. Tedy pokud jste nečetli Fimfárum nebo neviděli animovanou verzi Lakomé Barky.

Divadelní představení Lakomá Barka

Hlavní je ale to, že se do jičínského Káčka zase vrátilo divadlo a diváci. Přejme, ať to už tak zůstane.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.